"VEČNA VATRA" Ovo je kec u rukavu Putina
Foto: Ilustracija

Naime, Institut za proučavanje rata navodi da Kremlj veruje da će sada fokus Zapada na krizu u Izraelu skrenuti njegovu pažnju sa rata u Ukrajini.

Podseće se da je zvanična Moskva odmah nakom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, okrivila Zapad za zanemarivanje sukoba na Bliskom istoku zbog podrške Ukrajini, te je tvrdila da će međunarodna zajednica prestati da se fokusira na Ukrajinu već će se okrenuti ka Bliskom istoku.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da bi Sjedinjene Države i njeni saveznici trebali da budu "zauzeti" radom na "palestinsko-izraelskom rešenju" i da se ne mešaju u ruske poslove i pružaju vojnu pomoć Kijevu, rekli su iz ISW, a prenosi Blic.

Istovremeno, ugledni ruski propagandisti i drugi ruski blogeri žele da utiču na svoju publiku i demoraliziju ukrajinske slušaoce tvrdnjama da će Rusija imati koristi od eskalacije u Izraelu dok svet "na neko vreme skreće um sa Ukrajine i ponovo se zauzima da ugasi večnu vatru na Bliskom istoku".

Ukrajinske vazduhoplovne snage već očekuju navalu ruskih napada dronovima ove zime, a podaci za septembar pokazuju da će ruska upotreba iranskih kamikaza-dronova "šahed" zaseniti prošlogodišnje brojke.

Takođe, napadi na energetska postrojenja prošle zime oštetili su značajan deo ukrajinskog elektroenergetskog sistema i primorali većinu gradova da racionalizaciju sa strujom i toplom vodom.

Iako je Ukrajina ojačala svoju protivvazdušnu odbranu, zvaničnici su upozorili na rizik od drugog kraha električne mreže ove zime, koja je daleko od obnove nakon poslednje kampanje bombardovanja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u subotu, nakon inspekcije proizvodnje projektila "sarmat" – jednog od najnaprednijeg oružja Rusije koje saveznici NATO zovu "satana" – rekao da je njihov novi interkontinentalni balistički nuklearni raketni sistem u silosu skoro spreman za borbu.

Njegovi komentari reflektuju eskalirajuću nuklearnu retoriku Rusije unjenom sukobu sa Zapadom oko rata u Ukrajini, navodi Glas Amerike ukazujući da projektili "sarmat" navodno imaju kratku inicijalnu fazu lansiranja što nadzornim sistemima daje malo vremena da isprate njihovo poletanje.

Podseća se i da je u petak predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin rekao da će poslanici ponovo razmotriti da li će povući ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), globalnu zabranu atomskih testova. Do ovakve izjave Volodina došlo je nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da bi Moskva mogla da razmotri poništenje ratifikacije međunarodnog pakta s obzirom da ga SAD nikad nisu ratifikovale.

Sporazum iz 1996, koji zabranjuje "bilo kakve probne eksplozije nuklearnog oružja ili bilo kakve druge nuklearne eksplozije" bilo gde u svetu, potpisalo je 187 nacija ali ih osam njih nije ratifikovalo – uključujući SAD, ali su poštovale moratorijum na probne eksplozije nuklearnog oružja.

Postoje naširoke zabrinutosti da bi Rusija mogla da nastavi sa nuklearnim probama kako bi obeshrabrila Zapad od nastavka vojne podrške Ukrajini, naveo je "Glas Amerike".

BONUS VIDEO

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading