Moskva
Foto: AP/(UGC)

Prema rečima portparolke ovog ministarstva Marije Zaharove, ovakve netačne informacije šire zapadne zemlje, koje uz to tvrde da se navodno uz pomoć Rusije u Pojasu Gaze proizvodi lako i malokalibarsko oružje i municija. 

Sve ovo nije tačno, jer je Rusija kreirala jedan od najefikasnijih sistema za kontrolu izvoza kada je reč o vojno-tehničkoj saradnji sa drugim zemljama. 

Za razliku od Rusije, zapadne države su te koje krše Međunarodni dogovor o trgovini oružjem i druge sporazume Evropske unije, a koji imaju za cilj kontrolu izvoza vojne robe. Prema ovim dokumentima, zabranjuje se isporuka oružja i municije ukoliko se zna da bi ono bilo iskorišćeno za napade na civilne objekte, genocid, ozbiljne zločine protiv čovečnosti i ukoliko bi kršile Ženevsku konvenciju iz 1949. godine.

"U realnosti, sve što je bilo isporučeno korumpiranom kijevskom režimu bez kontrole se širi po celom svetu. Na tome zarađuju ne samo ukrajinski zvaničnici i kriminalne strukture, već i transnacionalni kriminalni sindikati i, naravno, oni na vlasti u Vašingtonu i drugim prestonicama 'kolektivnog Zapada', koji su opsednuti antiruskim osećanjima", kaže Zaharova. 

Podsetimo, od poslednje eskalacije sukoba na Bliskom istoku pojavile su se vesti da se u zoni konflikta koristi i oružje koje Ukrajina dobija od Zapada. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tim povodom da postoji sumnja u to da Hamas dobija oružje od Kijeva, ali da je "siguran da postoji 'curenje' oružja iz Ukrajine" u zonu izraelsko-palestinskog konflikta.

 

@alo_portal "NE SKIDAM OSMEH SVOJ, JER ON JE PREDSEDNIK MOJ" Baka pročitala Vučiću pesmu, pa dobila aplauz #alodnevnenovine #alo #predsedniksrbije #aleksandarvucic #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading