Hamas
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Na objavljenom snimku vidi se izraelski tenk Merkava koji se kako je navedeno kreće prema auto-putu Salah al Din. Na snimku se vidi trenutak pogotka tenka Merkarava. Kako se navodi u pitanju je ručni raketni bacača "jasin".

"Jasin" je palestinsko protivoklopno oružje koje proizvodi Hamas. Ime je dobilo u čast ubijenog šeika Ahmeda Jasina, vođe Hamasa, koga su ubile Izraelske odbrambene snage (IDF) 22. marta 2004. godine.

Poreklo i razvoj "jasina" obavijeni su velom tajne, te nema objavljenih informacija o tome kada je program pokrenut. Izbor je pao na raketni bacač RPG-2 zato što ga je bilo najlakše konstruisati, lako napraviti, ali i zbog njegove propagandne vrednosti, a ne zbog stvarnih performansi i uspeha.

Raspored kod "jasina" je praktično isti kao RPG-2, a jedina očigledna razlike u odnosu na RPG-2 u boji i završnoj obradi.

Za razliku od fabrički napravljenog RPG-2, "jasin" se ručno izrađuje u podzemnim radionicama. S obzirom na nepostojanje bilo kakve značajnije metalne industrije u Pojasu Gaze, kvalitet materijala korišćen za izgradnju "jasina" je upitan. 

Hamas nije naveo karakteristike lansera i rakete, veruje se da su slični onima RPG-2. Veruje se da "jasin" ima brzinu rakete od 295 metara u sekundi, brzinu paljbe od tri do četiri rakete u minuti i efikasan domet protiv ciljeva na daljinama od oko 100 m.

Procjenjuje se da "jasin" probija debljinu oklopa od oko 200 milimetara homogenog čelika.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading