NEMAČKA SPREMA RATNU MAŠINERIJU Oglasio se ministar odbrane i otkrio šta je plan
Foto: Shutterstock

Ovo je rečeno tokom predstavljanja novih smernica za modernizaciju Bundesvera nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U zemlji koju je dugo progonila krivica zbog svoje uloge u Drugom svetskom ratu, oružane snage decenijama nisu smatrane prioritetom i patile su od hroničnog nedovoljnog ulaganja.

Ali odluka Moskve da pošalje trupe u Ukrajinu u februaru prošle godine izazvala je dramatične promene u Berlinu, koji je obećao ogromne sume za jačanje vojske u borbi protiv rastućih pretnji.

Objavljujući prvi set novih smernica za politiku Bundesvera, odnosno oružanih snaga, od 2011. godine, ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da se sa "brutalnim napadom ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu rat vratio u Evropu".

"To znači da se situacija pretnje promenila", rekao je on. Nemačka "mora da bude okosnica odvraćanja i kolektivne odbrane u Evropi".

U predgovoru smernica, Pistorijus i šef oružanih snaga, general Karsten Breuer, rekli su da Bundesver treba da se ponovo fokusira na svoju "osnovnu misiju" nacionalne odbrane i odbrane "saveza", misleći na vojnu alijansu NATO.

Od sada su "sve druge misije i zadaci podređeni ovome", dodaje se.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, kancelar Olaf Šolc je predstavio poseban fond od 100 milijardi evra za jačanje vojske.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading