Hamas
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Više od mesec dana najvećeg sukoba Izraela i palestinskih ekstremističkih grupa poslednjih decenija, izraelska vojska ušla je u kompleks Al-Šifa, glavne bolnice u Pojasu Gaze, ispod koje se, kako tvrdi, nalazi komandno mesto Hamasa.

Palestinska strana javlja da se u blizini bolnice nalaze tenkovi, a da unutra deluju specijalne snage, koje su ušle u dve velike zgrade bolničkog kompleksa u blizini glavnog ulaza i da pretražuju podrume.

Za sada nema izveštaja o sukobima ili pucnjavi unutar bolnice. Međutim, na društvenim mrežama pojavila se tvrdnja da su izraelski vojnici pucali nasumice unutar bolnice.

Bela kuća kaže da pacijenti moraju biti zaštićeni, poručujući: "Ne želimo vatreni okršaj u bolnici".

SAD su saopštile da imaju obaveštajne podatke koji podržavaju tvrdnju Izraela da Hamas ima komandni centar pod Al Šifom, što ekstremistička grupa koja upravlja Pojasom Gaze to poriče.

Osoba koja je postavila snimak na društvenoj mreži X objavila je tvrdnju da su izraelski vojnici pucali nasumice unutar bolnice.

Manuel Fabijan, ratni izveštač Tajms of Izrael, preneo je saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da vojska te zemlje i jutros nastavlja da izvodi "preciznu i ciljanu operaciju" unutar "Al Šife".

Prema navodima IDF, izraelske trupe su tokom noći vodile borbe s operativcima Hamasa van bolnice, gde su naišli i na eksplozivne uređaje.

Navodi se da je nekoliko naoružanih hamasovaca ubijeno.

Iz IDF je saopšteno da su izraelski vojnici u bolnicu doneli inkubatore, hranu za bebe i medicinske portrepštine.

- Medicinski timovi i vojnici koji pričaju arapski su na terenu kako bi osigurali da se sve to dostavi onima kojima je potrebno - poručila je izraelska vojska.

 

 

Fotografije pomoći objavljene su na nalogu IDF na društvenoj mreži X.

Prethodno je objavljeno da se u dvorištu te bolnice kopaju masovne grobnice gde se sahranjuju tela poginulih u sukobima Izraela i Hamasa.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, navodi da je broj žrtava u Pojasu Gaze od početka sukoba porastao na 11.240, među kojima je i oko 4.600 dece.

Situacija se pogoršava i u drugim bolnicama širom Pojasa Gaze.

Doktor Ibrahim Matar, kardiolog u jedinici intenzivne nege u bolnici Aksa u centralnom delu Pojasa, kaže da je stanje katastrofalno.

- Hrane je sve manje, bolnica je puna ranjenih ljudi i izbeglica koje su se tu sklonile. Radi samo jedna operaciona sala i ograničen je broj osoblja - rekao je on za BBC.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading