Ruska vojska
Foto: Printscreen/Printscreen

Šef za regrutovanje vojske Sahe Aleksandar Avdonin rekao je da je republika regrutovala najmanji broj dobrovoljaca od svih regiona u ruskom Dalekoistočnom vojnom okrugu nakon što su neki od njenih ulusa (okruga) bili ozbiljno podbačeni.

U okrugu Aldanski u regionu, rekao je Avdonin, zvaničnici su uspeli da regrutuju samo 36 ljudi do septembra uprkos tome što se očekivalo da će poslati 176 vojnika na front do kraja ove godine. Samo 34 od 143 mesta su popunjena u Lenskom okrugu.

„Ministarstvo odbrane i Dmitrij Anatoljevič Medvedev — koji ovo prati sve vreme, svakodnevno — već postavljaju pitanja“, rekao je Avdonin u video snimku snimljenom u septembru.

 

 

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik koji sada obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, sada nadgleda regrutaciju dobrovoljaca za rusku vojsku.

„Imamo najmanji procenat [regruta]...tako da će biti nekih posledica“, dodao je Avdonin, pozivajući čelnike ulusa da razviju individualne planove regrutovanja i ubrzaju svoje napore.

U drugom video snimku koji je objavila Free Iakutia, Avdonin je rekao da će Saha moći da ispuni godišnji plan zapošljavanja koji je izradio Kremlj samo za 80%, što znači da će ostatak biti dodat republičkoj kvoti za 2024.

„Niko nam neće oduzeti ovaj zadatak, moramo da radimo, moramo da šaljemo ljude [u rat] jer on nije završen“, vidi se kako Avdonin kaže na snimku.

„Moglo bi izgledati kao da govore da su kontranapadi prestali [i] da se čini da su stvari postale lakše tamo na frontu. [Ali] nije ništa lakše. Dečaci svakodnevno ginu u rovovima“, dodao je Avdonin.

Ruski zvaničnici su u više navrata uveravali javnost da Kremlj ne planira da mobiliše rezerve kako bi pomogao svojoj invaziji na susednu Ukrajinu. Umesto toga, vlada je računala na angažovanje vojnih dobrovoljaca.

Najmanje 332 stanovnika Sahe — republike sa ukupnom populacijom od 997.000 — ubijeno je u Ukrajini od početka rata u februaru 2022. godine, prema podacima nezavisnog novinskog sajta Medijazona i ruskog servisa Bi-Bi-Sija.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ezra

14.11.2023 16:05

Samo sam to hteo da vidim ko je nosilac vesti, naravno bi bi si