IZRAEL PRED HAŠKIM TRIBUNALOM JAR ga optužio za genocid
Foto: AP/Peter Dejong (STF)

Južnoafrička Republika (JAR) će izneti svoju optužbu 11., a Izrael će se braniti 12. Obe strane će dobiti po dva sata.

Izraelski napadi su genocidne prirode

JAR je, pozivajući se na Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u petak dostavio dokument u kojem na osamdeset stranica objašnjava zašto veruje da Izrael sprovodi genocid u palestinskoj enklavi. Obe zemlje su potpisnice Konvencije. Zahteva da sud odmah reaguje i naredi prekid nasilja nad Palestincima.

Afrička zemlja smatra da su izraelski napadi "genocidne prirode" jer je njihov cilj uništenje Palestinaca u toj oblasti.

- Izrael s gnušanjem odbacuje krvavu kletvu koju JAR širi ovim pozivom.

Dokument sadrži optužbe za zločine koje je izraelska vojska počinila nad Palestincima, kao i izjave izraelskog rukovodstva koje navodno ukazuju na namjeru genocida. Lior Haiat, portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova, odbacuje optužbe.

- Izrael sa gnušanjem odbacuje krvnu klevetu koju Južnoafrička Republika širi ovim apelomMSP-u. Tužba nema činjenične i pravne osnove - napisao je on i dodao da bi sud i međunarodna zajednica trebalo da "u potpunosti odbace" neosnovane tvrdnje JAR-a.

Haiat tvrdi da je samo Hamas odgovoran za stradanja u Gazi i da Izrael čini sve što može da minimizira patnje civilnog stanovništva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading