Rat u Izraelu
Foto: AP/Leo Correa (STF)

Ima za cilj uspostavljanje vojne vlade i jačanje regionalnih veza sa arapskim zemljama koje će pomoći uspostavljanje palestinske države.

Prva faza uključuje stvaranje izraelske vojne vlade u Gazi koja će nadgledati humanitarnu pomoć i preuzeti odgovornost za civilno stanovništvo tokom "prelaznog perioda", piše "Jerusalim Post".

Istovremeno, u drugoj fazi će se formirati međunarodna arapska koalicija, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat, Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i druge. Ova koalicija treba da bude deo šireg sporazuma o regionalnoj normalizaciji, koji podržava uspostavljanje "nove palestinske vlasti".

Zvaničnici, koji nisu povezani s Hamasom naslediće upravljanje Gazom od Izraela, zaključivši vojnu upravu, a Izrael će zadržati pravo na provođenje sigurnosnih operacija u Gazi, odražavajući svoje operacije na Zapadnoj obali, kad god se pojave operativne potrebe.

Sledeća faza, koja zavisi o stabilizaciji Gaze i uspehu novog entiteta ("nove palestinske vlasti"), podrazumeva opsežne reforme na okupiranoj Zapadnoj obali u pogledu funkcionalnosti, obrazovnog sadržaja i upravljanja terorizmom Palestinske uprave.

Ako se ova faza odvija nesmetano unutar unapred definisanog vremenskog okvira od dve do četiri godine, Izrael će priznati ocrtanu palestinsku državu unutar teritorija Palestinske uprave i razmotriti prenos dodatne teritorije, navodi "Jerusalim Post".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading