Aleksej Navaljni
Foto: AP/Ap/Tanjug

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni umro je u zatvoru, saopštilo je Regionalno odeljenje katzneno popravne službe.

Šta je Novičok?

Ovaj glavni kritičar predsednika Rusije, Vladimira Putina, tada je hitno je prevezen u Berlin na lečenje nakon što mu je pozlilo na letu iz Sibira prethodnog meseca, nakon čega je upao u komu.

Termin "novičok" se ponovo pojavio u javnosti 2018. godine nakon incidenta u kojem su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija bili meta napada u Solzberiju, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ruske vlasti su odbacile svaku odgovornost kako za Navaljnjevo stanje, tako i za trovanje porodice Skripal.

Razvoj u Sovjetskom Savezu

"Novičok", što u prevodu sa ruskog znači "novak", predstavlja seriju naprednih nervnih agenasa razvijenih u Sovjetskom Savezu tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Ovi agensi, koji su označavani kao hemijsko oružje četvrte generacije, proizvedeni su u tajnom programu pod nazivom "Foliant".

Otkriće postojanja "novičoka" na javnoj sceni desilo se 90-ih godina zahvaljujući hemičaru Vilu Mirzajanovu, koji je informacije podelio preko ruskih medija pre nego što je emigrirao u SAD, gde je objavio hemijsku formulu u svojoj knjizi.

Zvaničnici SAD su 1999. godine posetili Uzbekistan da bi pomogli u zatvaranju i dekontaminaciji jednog od najvećih testnih poligona za hemijsko oružje u bivšem Sovjetskom Savezu. Mirzajanov je naveo da je Sovjetski Savez koristio ovaj poligon za proizvodnju i testiranje "novičoka", dizajnirajući ga tako da izbegne detekciju od strane međunarodnih inspektora.

Veća toksičnost u poređenju sa drugim agensima

Veruje se da su neke varijante "novičoka" do osam puta toksičnije od poznatog nervnog agensa VX. "Novičok" je opisivan kao opasniji i sofisticiraniji u odnosu na sarin ili VX, težak za detekciju, što ga čini posebno opasnim, prema rečima profesora Garija Stivensa, stručnjaka za farmakologiju sa Univerziteta u Redingu.

Doktor Mirzajanov tvrdi da iza trovanja Skripalja stoji Rusija jer je ona zemlja koja je stvorila "novičok", pretvorila ga u oružje i potpuno ovladala njegovim proizvodnim procesom.

Sa druge strane, ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama izjavio je da je Rusija prekinula razvoj nervnih agenasa još 1992. godine i da su sve zalihe uništene do 2017. godine, što je potvrdila i Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Međutim, "novičok" nikada nije bio prijavljen OPCW-u zbog neizvesnosti vezane za njegovu hemijsku strukturu. Profesor Alister Hej sa Univerziteta u Lidsu sugeriše da je moguće da su neke vladine laboratorije proizvele male količine "novičoka" i zadržale njegove podatke, omogućavajući identifikaciju agensa u slučaju detekcije kao nepoznatog otrova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading