Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Valberg je tokom susreta sa građanima u Dandiju u Mičigenu kritikovao politiku predsednika Džozefa Bajdena, govoreći da bi SAD trebalo da potroše novac od pomoći za Gazu na podršku Izraelu, koji je nazvao Vašingtonovim "najvećim saveznikom, verovatno, bilo gde u svetu".

- Ne bi trebalo da trošimo ni novčića na humanitarnu pomoć. Trebalo bi da bude poput Nagasakija i Hirošime. Završite to brzo. Isto bi trebalo da bude i sa Ukrajinom. Brzo porazite Putina. Umesto da se 80 odsto (sredstava) u Ukrajini koristi u humanitarne svrhe, 80 do 100 odsto bi trebalo da bude usmereno na brisanje ruskih snaga - rekao je Valberg.

Nakon što je snimak postao viralan na internetu, Valberg je tvrdio da su njegove reči izvučene iz konteksta i pogrešno protumačene, tvrdeći da su njegovi komentari o Hirošimi i Nagasakiju bili metaforičke prirode i da nije zapravo pozivao na primenu nuklearnog oružja.

- U skraćenom klipu, koristio sam metaforu da prenesem potrebu da i Izrael i Ukrajina pobede u svojim ratovima što je brže moguće, a da ne dovedu američke trupe u opasnost. Upotreba ove metafore, zajedno sa uklanjanjem konteksta, iskrivila je moju poruku, ali ja u potpunosti stojim iza svojih uverenja, i stojim uz naše saveznike", dodao je on, tvrdeći da što se ovi sukobi brže okončaju, "manje nevinih života će stradati u unakrsnoj vatri - zaključio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading