hrvatska
Foto: Printscreen/društvene mreže

Pre 20-ak godina hrvatski građani, mahom penzioneri, podneli su krivične prijave protiv Križanca, policija je odradila svoj posao i sve podatke prosledila nadležnim tužiocima, koji su potom uredno podigli optužnice koje su potom uredno potvrdili nadležni sudovi i izrekli Križancu kaznu. Do sada čak 18 puta legalno zbog prevare i krađe.

A to se najviše odnosi na bezuslovne zatvorske kazne, koje potvrđuju i viši sudovi. Nakon toga sudije izvršenja zatvorskih kazni, na čije stolove stižu pravosnažne presude protiv okorelog prevaranta, stavljaju ih u proceduru i donose odluku o upućivanju na izdržavanje kazne u Dijagnostički centar u Zatvoru Zagreb.

Za njim raspisana i poternica

Nakon nekoliko meseci ustanovljeno je da je Križanac i dalje nedostupan organima reda i da se nije pojavio predviđenog datuma, nedelje, meseca u ćeliji u Remetincu, sudovi su raspisali međunarodne poternice jer je bilo očigledno da je izbegavajući izdržavanje kazne. S obzirom da ni poternice nisu dale rezultate, sud je raspisao i evropske poternice sa jedinom merom - hapšenjem.

Ali izgleda da je sav ovaj sudski angažman uzaludan, jer se točak (ne)pravde, posle niza godina, ponovo po sili zakona zaustavlja na početku i donose se nove odluke kojima je slučaj zastareo, prema kojem u konkretnom slučaju Križanca treba poslati u zatvor, ali to je nemoguće. Poslednja takva odluka doneta je sredinom maja, po kojoj je zastarelo 16 meseci zatvora na koje je osuđen 2014. godine u jednom slučaju za tešku krađu, piše Jutarnji.

A ono što je zanimljivo jeste da Križanac i dalje čini krivična dela na području Hrvatske i prikuplja krivične prijave koje se pretvaraju u optužnice. I sve to radi na daljinu i uz angažovanje pojedinaca koji prekasno shvataju u šta su se uvalili.

Poslednja krađa se desila prošle godine

Najnovija u nizu optužnica protiv Križanca je zbog prevare od prošlog 27. aprila, kada je sa skrivenog broja telefona pozvao Brođanku. Predstavio joj se, po ustaljenom scenariju, kao policijski inspektor koji istražuje nezakonito ponašanje radnika Privredne banke Zagreb, pa joj je rekao da podigne novac iz banke i stavi ga u kovertu koju će dostavljaču poslati, a onda bi došao i pokupio.

Kako prenosi Jutarnji, gospođa mu je dala do znanja da sumnja u ono što joj govori, pa joj je on zapovedničkim tonom zapretio da će poslati policiju na njena vrata da je uhapsi jer je odbila da sarađuje. Predstavljena Brođanka na kraju je otišla u banku i podigla 4.400 evra, ni ne sluteći da će zauvek ostati bez tog novca.

Naime, Križanac je na njenu adresu poslao taksistu RR kojem je predala kovertu koju je odmah dostavio na benzinsku pumpu u Žepču u BiH.

- Centrala naše taksi službe dobila je poziv i nalog za prevoz koverata sa novcem iz Slavonskog Broda do Žepča. Prevoz je obavila službenica RR koja je od nepoznate ženske osobe uzela kovertu, a zatim predala paket na dogovoreno mesto na benzinskoj pumpi u Žepču nepoznatoj muškoj osobi, starosti oko 50 godina, visine dva metra i težine oko 120 kilograma. I za tu uslugu plaćen je 100 evra - rekao je vlasnik taksi službe KK , nakon što su policajci pokazali fotografiju.

Zbog ove prevare Križanec je krajem godine u lisicama iz KPZ Zenica dostavljen Kantonalnom tužilaštvu SBK Travnik, međutim nije želeo da se brani sa slobode, pa je vraćen iza rešetaka, gde se nalazi zbog izdržavanja kazne za krivična dela počinjena na teritoriji Bosne.

Do sada je zaradio stotine hiljada evra krivičnim delima za koja je osuđen.

alo.rs/ Jutarnji list

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading