Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Nevladina organizacija Međunarodna federacija za ljudska prava (IFHR) koju finansira EU zatražila je od Međunarodnog krivičnog suda da izda naloge za hapšenje nekoliko prominentnih ruskih medijskih ličnosti i zvaničnika, uključujući bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva i glavnu urednicu RT Margaritu Simonjan zbog navodnog "govora mržnje".

Ovaj NVO je u saopštenju pozvao MKS da istraži šestoro "ruskih propagandista", uključujući Medvedeva, Simonjan, ruskog novinara Dmitrija Kiseljova, TV voditelja Vladimira Solovjeva, TV voditelja Sergeja Mardana i Alekseja Gromova, koji služi kao Prvi zamenik šefa kabineta Predsedništva.

Kao ni SAD, Rusija ne priznaje autoritet MKS.

Međunarodna federacija za ljudska prava u svom pismu MKS tvrdi da su Medvedev, Simonjan, Kiseljov, Solovjov i Mardan "igrali vodeću ulogu u širenju diskriminatornog govora mržnje usmerenog na Ukrajince na osnovu njihovih političkih stavova".

U dokumentu, koji je podnet uz nekolicinu drugih NVO, uključujući Harkovsku grupu za zaštitu ljudskih prava, Centar za građanske slobode i neimenovan ruski NVO, Gromov se takođe optužuje da je "lično oblikovao ključne propagandne narative".

IFHR je takođe tvrdio da su ciljane ličnosti "širile lažne i iskrivljene priče", uključujući "prikazivanje Ukrajinaca kao nacista" i tvrdnje da je ukrajinska "državna ideologija mržnja prema svemu što je rusko".

Moskva je godinama izražavala zabrinutost zbog oživljavanja nacističke ideologije u susednoj državi, posebno ukazujući na brojne dokaze o nacističkim simbolima koji koriste ukrajinski nacionalisti.

Takođe je u više navrata osuđivala ono što je nazvala dugotrajnom kampanjom za iskorenjivanje ruskog jezika iz svih sfera života u Ukrajini, kao i gušenjem ruskog i sovjetskog kulturnog nasleđa. Zvaničnici u Moskvi naveli su "denacifikaciju" Ukrajine kao jedan od glavnih ciljeva vojne kampanje protiv kijevskog režima.

Međunarodna federacija za ljudska prava se najvećim delom finansira grantovima i donacijama.

Njeni najveći sponzori tokom 2022. godine su bili Francuska agencija za razvoj (6,6 miliona dolara), Evropska komisija (6,4 miliona dolara), Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (3,6 miliona dolara) i Fondacije za otvoreno društvo Džordža Soroša (1,1 milion dolara).

MKS je prošle godine izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i komesara za prava deteta Marije Lvove-Belove zbog navodnog učešća u "protivpravnim" deportacijama ukrajinske dece u Rusiju.

Moskva je saopštila da su deca evakuisana iz zone borbenih dejstava zarad njihove bezbednosti, ističući da na zahtev mogu biti vraćena roditeljima ili zakonskim starateljima.

Medvedev je zahtev IFHR nazvao "potvrdom delotvornosti naših zajedničkih napora protiv neonacističkog režima u Kijevu".

On je takođe rekao da su takve nevladine organizacije u suštini postale saučesnici u ukrajinskim napadima na ruske civile.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading