HRVATSKA ĆE PROŽIVETI PAKAO TOKOM LETA! Energetska mreža neće moći da se izbori sa potrošnjom!
Foto: Alo.rs

- I zato se sada gura izgradnja novog paralelnog sistema u Dalmaciji koji će svu solarnu i vetroelektrinu prikupiti i staviti u mrežu. Ali problem je kompenzacija. Zašto DSO i HOPS dve godine nisu pokušali da pošalju struju koja se nudila? Zato što ne znaju ko će to platiti – građani, potrošači ili država, jer su naknade izuzetno visoke - rekao je on.
 

Iako se struja u Hrvatskoj postepeno vraća, neki delovi gradova, poput jednog dela Dubrovnika, i dalje nemaju struju, a temperature dostižu 40 stepeni Celzijusa. Tačan uzrok ovog kolapsa još nije otkriven, a energetski stručnjak Ivica Jakić, koji je objasnio kako do ovakvog nestanka struje može doći u nekoliko zemalja. Pored kvara jedne od trafostanica, nije isključena mogućnost preopterećenja sistema.


Preopterećenje sistema i nedovoljan priključak struje

Ivica Jakić je istakao da veliki problem u Dalmaciji predstavlja činjenica da nisu svi vlasnici stanova i apartmana, koji imaju klima uređaje, tražili dovoljan priključak struje u odnosu na planiranu potrošnju električne energije. U Dalmaciji ima jako veliki broj stanova i skoro svi imaju klima uređaje, što može uticati na povećanje od 25 kV snage po zgradi. Prenosna i distributivna mreža u Hrvatskoj nije projektovana za takvu potrošnju. Takođe, nedostatak solarnih elektrana za sopstvenu potrošnju dodatno opterećuje prenosni sistem.

- Izračunajte da svaki klima uređaj troši oko 2 kV struje u zavisnosti od snage i da se to strahovito povećava.

Problemi u energetskom sistemu

Jakić je istakao da postoji problem nedovoljnog energetskog sistema u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, gde je nedovoljna i kompenzacija. Zbog toga se sada gura izgradnja novog paralelnog sistema u Dalmaciji koji će svu solarnu i vetroelektrinu prikupiti i staviti u mrežu. Međutim, problem kompenzacije i dalje ostaje nerešen, a postavlja se pitanje ko će platiti dodatne troškove.



ENTSO sistem i zagušenje u prenosnom sistemu

U Evropi postoje ENTSO sistemi, energetski operater cele Evrope koji brine o svim dalekovodima u Evropi. U slučaju ekstremne potrošnje, može doći do zagušenja u prenosnom sistemu, što može dovesti do prekida u snabdevanju električnom energijom.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading