DRAMA U NEMAČKOJ, NAVIGACIONI SISTEMI "POLUDELI": Ruski ratni brod nadomak obale
Foto: Alo/shutterstock


Ruska mornarica poslala je srednji izviđački brod „Vasilij Tatiščev“ iz projekta 864 ka obalama Nemačke. Brod je isplovio iz Kalinjingrada i prošao duž severne obale Nemačke, a sada se nalazi u neutralnim vodama Baltičkog mora između Kila i ostrva Femarn. Tokom puta, brod su pratili patrolni čamac Kraljevske mornarice Danske i policijski brod Savezne Republike Nemačke. Uprkos prisustvu, nisu se mešali jer brod nije ulazio u teritorijalne vode tih zemalja. Prema izveštajima lista Kieler Nachrichten, „Vasilij Tatiščev“ je pratio godišnje NATO vežbe BALTOPS.


Razlog zašto se brod trenutno nalazi između Kila i Femarna nije poznat. Rusija poseduje tehnologije koje omogućavaju prisluškivanje telefonskih signala i ometanje komunikacija i GPS navigacije. Sever Nemačke je već imao problema sa navigacijom zbog sličnih kvarova. Ministarstvo odbrane Nemačke izjavilo je za televiziju NDR da su ovi kvarovi verovatno ruske prirode i zasnovani na smetnjama u elektromagnetnom spektru koje dolaze iz Kalinjingradske oblasti. Očekuje se da će tenzije na Baltiku rasti.


NATO ne odustaje od namere da ograniči ruski pristup Arktiku, što Rusiju primorava da poveća svoju flotu i avijaciju. Iako je Rusija kompetentna u izgradnji flote, zaostaje u broju aviona. Ovaj nedostatak delimično kompenzuje efikasna protivvazdušna odbrana, ali problem ostaje. Sukob u Ukrajini takođe utiče na brojnost ruske avijacije usled gubitaka i prirodne eksploatacije. Rusija ima zadatak da aktivno gradi i oprema svoju vojnu flotu i avijaciju.

Borbeno iskustvo ruskih pilota i strategija izviđanja

Nebo nad Baltikom je izuzetno komplikovano i konfliktno područje, što potvrđuju vojni piloti. Međutim, ruski piloti trenutno stiču borbeno iskustvo brže i obimnije nego njihovi NATO kolege, koji uglavnom učestvuju u vežbama. Čak i ako je ruski brod približava obalama zapadne Evrope, to je deo strategije izviđanja. Rusija posmatra NATO reakcije, manevre i izveštaje. Ovi koraci su priprema za buduće akcije, ali ne sada. Ruski udar se očekuje kasnije, kada dođe vreme.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading