Stigao Iljušin u Kubu
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruski avion leti iz Moskve za Njujork

Danas je Iljušin Il-96-300 ruske proizvodnje, koji pripada floti ruske vlade, krenuo iz Moskve za Njujork, a let može da se prati na popularnom sajtu Flajt radar. Avion, koji ima registarsku šifru RA-96019, star je oko 15 godina i leti sa brojem RSD738.

Let traje mnogo duže nego kada bi mogao da leti direktnom rutom između Moskve i Njujorka, ali to nije moguće zbog ograničenja vazdušnog prostora protiv ruskih registrovanih aviona. Letelica je prvo letela skoro direktno na sever, pre nego što je skrenula na zapad preko Finske i Švedske (kako bi izbegla Evropsku uniju), a zatim je letela na jugozapad, izbegavajući Kanadu.

Koja je svrha ovog leta?

Za sada nema zvaničnih izjava o ovom letu, ali se spekuliše o dva, dijametralno suprotna razloga.

Ono što je posebno zanimljivo je da je avion krenuo iz Moskve ubrzo nakon telefonskog razgovora ministrara obrane SAD i Rusije, Lojda Ostina i Andrea Belousova.

Zbog toga pojedini spekulišu da je možda ovaj let znak da su Moskva i Vašington na putu nekog dogovora, možda čak i prekida rata u Ukrajini.

Sa druge strane, oni koji nisu optimisti, nagađaju da će ovaj avion imati zadatak da vrati određene ruske diplomate iz SAD u Rusiju, koji su možda ostali na teritoriji Amerike.

Pre skoro godinu dana na dan, 27. juna 2023. godine, isti takav avion izveo je let iz Moskve za Sjedinjene Države (sa zaustavljanjima u Njujorku i Vašingtonu).

Upravo to navode kao glavni argument da se radi o vraćanju ruskih diplomata u matičnu zemlju.

Šta je tačan razlog ovog leta možda ćemo saznati u narednim danima. Za sada možemo samo da ga pratimo na radaru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading