Rusija i Belorusija
Foto: Printscreen/Društvene mreže


U zajedničkom pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta, lideri Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije su pozvali na izgradnju odbrambene linije duž granice EU sa Rusijom i Belorusijom. Ova inicijativa, o kojoj će se raspravljati na predstojećem samitu u Briselu, ima za cilj da zaštiti 27-članu uniju od vojnih pretnji i hibridnih aktivnosti koje dolaze iz Moskve.

Hibridne pretnje i potreba za zaštitom

Lideri su istakli hitnu potrebu da se zaštiti EU od vojnih i hibridnih pretnji, koje obuhvataju kombinaciju vojnih i nevojnih taktika, uključujući dezinformacije, sajber napade, ekonomski pritisak i manipulaciju tokova migranata preko granica. Ovaj sveobuhvatan pristup naglašava višeslojnu prirodu izazova sa kojima se suočava EU.

Predlog takođe poziva na finansijsku podršku svih članica EU kako bi se ostvarila izgradnja odbrambene infrastrukture, procenjene da se pruži na 700 kilometara duž istočne granice EU sa Rusijom i Belorusijom. Projektovani trošak ove akcije je oko 2,5 milijardi evra, što ukazuje na značajno ulaganje potrebno za ojačanje spoljnih granica EU.

Važno je istaći da lideri naglašavaju važnost koordinacije planiranja i sprovođenja odbrane linije sa NATO-om i njegovim vojnim zahtevima. Ovo ukazuje na saradnički pristup u jačanju istočne granice EU, usklađen sa širim strateškim interesima transatlantskog saveza.

Predlog da se uspostavi zajednički finansirana kopnena odbrambena linija na istočnoj granici Evropske unije odražava evoluirajući bezbednosni pejzaž u regionu. Sa kontinuiranim angažmanom Rusije u hibridnim operacijama i produženim konfliktom u Ukrajini, EU je prisiljena da se pozabavi imperativom jačanja svojih odbrambenih sposobnosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading