Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

Mađarski premijer Viktor Orban na samitu EU glasao je protiv imenovanja Ursule fon der Lajen na mesto šefa Evropske komisije, podržao kandidaturu Antonija Koste za mesto šefa Evropskog saveta i uzdržao se od glasanja o imenovanju Kaje Kalas kao šefa diplomatije EU, objavio je list Politiko , pozivajući se na evropskog diplomatu.

- Mađarski premijer Viktor Orban glasao je protiv drugog mandata za Ursulu fon der Lajen, uzdržao se od glasanja o Kaji Kalas za mesto šefa diplomatije EU i glasao za Antonija Kostu kao predsednika Evropskog saveta - navodi se u članku.

Lideri zemalja Evropske unije na samitu u Briselu odobrili su ranije predložene kandidate za čelne pozicije u evropskim institucijama, predlažući Evropskom parlamentu kandidaturu Ursule fon der Lajen za drugi mandat na čelu Evropske komisije, bivše premijerke. Ministar Portugala Antonio Kosto za mesto šefa Evropskog saveta, a premijer Estonije  Kaja Kalas - za mesto visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Italijanskska premijerka Đorđa Meloni uzdržala se od glasanja za kandidaturu Fon der Lajen za reizbor na čelo Evropske komisije i glasala je protiv Koste i Kaje Kalas, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading