Izraelska vojska
Foto: Alo/Shutterstock

Izraelska vojska (IDF) nastavlja sa operacijama u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ističe da ne postoji alternativa pobedi u ratu Izraela protiv Hamasa.

IDF tvrdi da je likvidirao najmanje 40 boraca Hamasa tokom akcija u naselju Šedžaja, na severu Pojasa Gaze. U toku napada na naselje Šedžaja, u gradu Gaza, izraelske snage koristile su dronove da pucaju na stanovnike koji su pokušavali da pobegnu iz svojih domova, javlja reporterka Al Džazire iz Pojasa Gaze.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Netanjahu: Izrael napreduje ka eliminaciji „Hamasove terorističke vojske“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael "napreduje ka eliminaciji Hamasove terorističke vojske".

Netanjahu je, obraćajući se polaznicima Nacionalnog koledža za odbranu, rekao da sledi nastavak kako bi se pobedili ostaci Hamasa, preneli su izraelski mediji.

On je dodao da se intenzivna faza borbe u Rafi približava kraju i naglasio važnost ostvarenja svih ciljeva u ratu: povratak talaca, sprečavanje Hamasa da vlada Gazom, niti da je kontroliše vojno, kao i sprečavanje da ponovo bude pretnja po Izrael.

Netanjahu tvrdi da je posvećen povratku stanovnika južnih i severnih pograničnih naselja koji nisu bili u stanju da bezbedno žive u svojim domovima nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine kada je počeo rat u Gazi i prekogranični sukobi sa libanskim Hezbolahom.

Predavanju izraelskog premijera prisustvovali su strani studenti iz Nemačke, Japana, Italije Češke i Koreje, preneli su izraelski mediji.

SUKOB IZRAELA I HEZBOLAHA ESKALIRA! Evo šta se dešava na granici!

Nemački list Bild navodi da bi Izrael mogao da pokrene vojnu operaciju protiv šiitskog pokreta Hezbolah u južnom Libanu u drugoj polovini jula. Prema izvorima Bilda, zapadne diplomate sugerišu da bi vojna operacija mogla da počne treće ili četvrte nedelje jula.
 

Poziv nemačkog Ministarstva spoljnih poslova građanima da napuste Liban

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova nedavno je pozvalo svoje građane da hitno napuste Liban, što ukazuje na ozbiljnost situacije u regionu.

Upozorenje Iranske misije pri UN

Iranska misija pri UN nedavno je saopštila da će nastati "razoran rat" ako Izrael uđe u Liban i napadne Hezbolah, dodatno naglašavajući tenzije u regionu.

Izraelska vlada ograničava upotrebu administrativnog pritvora

Izraleska vlada je podržala dva kontroverzna zakona koja je predložio desničarski poslanik Simča Rotman, a kojima se ograničava moć organa za sprovođenje zakona da pritvaraju Izraelce i daje političarima veći uticaj na pravosudni sistem.

Prvi zakon bi zabranio upotrebu administrativnog pritvora ili administrativnih zabrana protiv izraelskih građana, osim ako nisu članovi određenih terorističkih grupa, uz zadržavanje prava da se to primenjuje protiv palestinskih Arapa, prenosi danas Tajms of Izrael. Administrativni pritvor je kontroverzno sredstvo kojim se Palestinci osumnjičeni za teror i, ređe, Jevreji osumnjičeni za teror, pritvaraju bez optužnice ili suđenja.

Iz izraelskog zatvora oslobođeno 55 Palestinaca, među njima i dir. bolnice al-Šifa

Neimenovani zvaničnik palestinskog ministarstva zdravstva u okupiranom Pojasu Gaze potvrdio je da je Izrael danas oslobodio iz zarobljeništva 55 Palestinaca, uključujući i Mohameda Abu Selmija direktora glavne bolnice al-Šifa.

Mohamed Abu Selmiya je uhapšen u novembru 2023. godine kada su izraelske snage upale u bolnicu al-Šifa, navodi AP.

Izraelski dron snimio je grupu Hezbolaha kako ulazi u sklonište, nakon čega je zgradu udario borbeni avion

 

 

Galant: Hamas nije u stanju da se oporavi od izraelskih operacija u Pojasu Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je tokom posete Rafi na jugu Pojasa Gaze da Hamas nije u stanju da se oporavi od izraelskih operacija u kojima su uništeni oružje i podzemni tuneli te palestinske militantne grupe.

Galant je ocenio da Hamas više nema načina da se naoruža, da se opremi, da ne može da dovede pojačanje, preneo je Tajms of Izrael.

IDF: Najmanje 20 raketa ispaljeno iz Kan Junisa ka Izraelu

Izraelska vojska saopštila je da je najmanje 20 raketa iz oblasti Kan Junis, na jugu palestinske enklave, ispaljeno ka Izraelu.

Pojedine rakete je oborila PVO, dok su druge pogodile jug Izraela, navodi IDF.

Pet osoba uhapšeno na protestu protiv regrutacije ultraortodoksnih Jevreja

Jedna osoba je povređena, a pet je uhapšeno u nedelju uveče na protestu u Jerusalimu protiv regrutacije ultraortodoksnih Jevreja u izraelsku vojsku nakon sukoba policije sa demonstrantima, saopštila je policija.

U saopštenju se navodi da su dvojica demonstranata uhapšena zbog napada na policajce, a trojica za bacanje kamenja ili drugih predmeta, preneo je Tajms of Izrael.

IDF: U napadu Hezbolaha ranjeno 18 vojnika

Osamnaest izraelskih vojnika je ranjeno, od kojih jedan teško, u današnjem napadu dronom libanske militantne grupe Hezbolah na severu Golanske visoravni, saopštila je izraelska vojska.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, navodeći da je gađao izraelsku vojnu lokaciju kao odgovor na napade izraelske vojske na tu grupu ranije danas, preneo je Tajms of Izrael.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading