Orban i Putin se rukuju
Foto: EPA/EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV /SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT


Mađarski premijer Viktor Orban će sutra otputovati u Moskvu da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon nedavnog sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu. Orbanova poseta izaziva bes u Briselu, a visoki izvor iz EU potvrdio je da im je rečeno za planiranu posetu, koja će verovatno izazvati dodatnu zabrinutost u Briselu i drugim državama članicama.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe će pratiti Orbana u Kremlj, rekao je izvor iz mađarske vlade.


Rotirajuće predsedništvo EU nema mandat da se bavi Rusijom u ime EU, a predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, je jasno istakao da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva. Očekuje se da će Orbanova poseta izazvati negativne reakcije u Briselu.

- Rotirajuće predsedništvo EU nema mandat da se bavi Rusijom u ime EU. Evropski savet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine se ne može razgovarati o Ukrajini - napisao je večeras na mreži X predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, očigledno pozivajući se na planiranu posetu.

Orban se smatra najproruskim liderom EU, te je često izražavao ruske stavove o ratu. Ipak, zadržava podršku EU Ukrajini, što izaziva frustraciju kod mnogih evropskih lidera. Orbanov tim je planirao putovanje u Moskvu pre nego što se on sastao sa Zelenskim, te se njegovi napori da posreduje između Rusije i Ukrajine čine smislenim.

- Orbanov tim je planirao putovanje u Moskvu pre nego što se on sastao sa Zelenskim. On pokušava da posreduje između Rusije i Ukrajine. I nakon njegovog razgovora sa ukrajinskim predsednikom, ovaj sastanak ima smisla - rekao je izvor blizak mađarskoj vladi.

Orban održava veze sa desničarskim grupama širom sveta i sugeriše da bi Mađarska mogla da igra ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, iako je ova ideja uglavnom ignorisana. Njegovo putovanje u Moskvu može biti deo njegovih napora da uspostavi mir između Rusije i Ukrajine. Orbanov susret sa Putinom će zasigurno izazvati veliku pažnju kako unutar Mađarske, tako i u međunarodnoj zajednici.

(Gardijan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading