Francuska
Foto: Printscreen/mreža X

Kako pišu tamošnji mediji, na Trgu Republike u Parizu okupljeni su tokom završetka glasanja pevali i igrali uz muziku, a potom je slavlje počelo kako su pročitani prvi rezultati.

Naime, svaki put kada bi se jedan od lidera levice Žan-Lik Melanšon, iz stranke "Nepokorna Francuska" pojavio na ekranu ili se čuo sa obližnjeg balkona, publika je ushićeno klicala, dok se zviždanje i negodovanje čulo trgom kada god bi se pojavio štićenik Marin Le Pen, Žordan Bardela, predsednik krajnje desnice "Nacionalno okupljanje".

Na hiljade ljudi je proslavilo pobedu levice "Novi narodni front" na Staljingradskom trgu, u Parizu.

Kako javljaju mediji, povorke građana šetaju i proslavljaju širom zemlje uz navijanje, sirene automobila i spontana ulična slavlja.

Iznenađujući rezultati drugog kruga

Podsećamo, prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu.

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 150 i 180 mesta. Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 120-150 mesta, prema anketi IFOP-a, prenosi "Rojters".

Emanuel Makron u prvoj reakciji pozvao na oprez.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading