KOVID JOŠ NIJE IŠČEZAO, REPOVI SU TU! Pojavili se novi sojevi korone, doktori upozoravaju na JEDNU bitnu stvar!
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Nove varijante kovida šire se po Velikoj Britaniji, a lekari su izdali upozorenje o potencijalnom letnjem talasu dok milioni posećuju festivale i okupljaju se u pabovima.

U aprilu se pojavila grupa novih sojeva virusa poznatih kao FLiRT varijante (inspirisane tehničkim nazivima njihovih mutacija). Veruje se da su oni u velikoj meri odgovorni za porast broja inficiranih u Velikoj Britaniji.

Samo u trećoj nedelji juna broj prijema u bolnicu je porastao za 24 odsto, a mnogi pripisuju nagli porast novoj varijanti KP.3, koja je deo FLiRT porodice, zajedno sa KP.2 i KP.1.1.

Varijanta KP.3 je podvarijanta veoma zaraznog soja omikron i zajedno sa drugim varijantama čini više 69 odsto slučajeva u SAD, prenosi 24sedam.rs.

KP.3 je otkriven kod 33,1 odsto zaraženih u SAD do 8. juna, a sada pogađa Britaniju.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se ove nove varijante sve brže šire.

- Ovo je poziv za buđenje. Virus nije nestao i sigurno nije sezonska infekcija. Kombinacija novih, zaraznijih varijanti virusa i slabljenja imuniteta vrlo verovatno doprinosi ovim povećanim nivoima infekcije. Nadamo se da ovo neće dovesti do velikog talasa zaraze, ali moramo pažljivo pratiti - rekao je za britanske medije virolog profesor Lorens Jang sa Univerziteta u Vorviku.

U martu je nova studija zaključila da je kovid 19 najverovatnije nastao u laboratoriji.

Poreklo pandemije je dugo bilo sporno. Neki veruju da se virus proširio sa životinja na ljude, verovatno na pijaci u Vuhanu, u Kini, gde je bolest prvi put prijavljena.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading