ceđenje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Prema nedavnim podacima objavljenim od strane Eurostata, gotovo svaki deseti stanovnik Evropske unije nije bio u mogućnosti da sebi priušti obrok koji uključuje meso, ribu ili vegetarijansku zamenu svakog drugog dana tokom 2023. godine. Ovaj procenat je porastao u poređenju sa prethodnom godinom, kada je iznosio 8,3 odsto. Udeo građana u riziku od siromaštva u 2023. godini u EU bio je 22,3 odsto, što je porast od 2,6 procentnih poena u odnosu na 2022. godinu.

Analizirajući situaciju na nacionalnom nivou, primećuje se da je najveći udeo ljudi u riziku od siromaštva koji ne mogu da priušte adekvatan obrok zabeležen u Slovačkoj (45,7%), Mađarskoj (44,9%) i Bugarskoj (40,2%). S druge strane, najmanji udeo je zabeležen u Irskoj (4,2%), Kipru (5,0%) i Portugalu (5,9%). Razlika između ukupnog stanovništva i stanovništva u riziku od siromaštva, u pogledu dostupnosti odgovarajućeg obroka, iznosila je 12,8 procentnih poena na nivou EU.

Kada je reč o pojedinačnim zemljama, Mađarska je prijavila najveći jaz sa 30,2 procentna poena, slede Slovačka (27,9 pp) i Grčka (27,3 pp). Nasuprot tome, Švedska, Kipar, Luksemburg, Portugal i Irska su prijavili najmanje razlike, sve ispod četiri procentna poena.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading