dve pesnice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/rangizzz

Kako javlja Centralna televizija Kine., Kina je danas uvela sankcije za šest američkih vojno-industrijskih kompanija zbog prodaje oružja Tajvanu.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji tekst citira TV kanal, navodi se da su SAD nedavno "obnovile prodaju oružja kineskom regionu Tajvana".

U saopštenju se dodaje da se obim potezom ozbiljno krši princip "jedne Kine" i tri zajednička kinesko-američka saopštenja.

Osim toga, predstavlja ozbiljno mešanje u unutrašnje stvari Kine i nanosi štetu kineskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.U skladu sa zakonima Narodne Republike Kine, "Peking je odlučio da preduzme kontramere protiv niza relevantnih kompanija i višeg menadžmenta".

SAD ranije dodale šest kompanija na listu trgovinskih ograničenja

Podsetimo, kako je navedeno  u saopštenju vlade u Vašingtonu,  SAD su ranije dodale šest kompanija na listu trgovinskih ograničenja, među kojima i četiri zbog veza sa obukom kineskih vojnih snaga-

U saopštenju se istaklo da se radi se o po dve kompanije iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i po jednoj iz Južne Afrike i Velike Britanije, preneo je Rojters.

Za kompanije koje su stavljene na spisak poznat kao "Lista entiteta", odnosno pod ograničenje trgovine Ministarstva trgovine, neophodne su dozvole za isporuku američke robe i tehnologije, a takvi zahtevi uglavnom budu odbijeni.

(Alo, Novosti, RIA)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading