SMUČIO IM SE VAŠINGTON Sve više država SAD hoće da se otcepi, ali postoji ozbiljan problem
Foto: EPA/EPA

"U Vašingtonu ima 2,5 miliona neizabranih birokrata i oni su odgovorni za dovlačenje nacije na ivicu bankrota. I ne samo to, već svake godine izvlače novac iz novčanika poreskih obveznika, gazeći prava građana Nju Hempšira", izjavila je Karla Gerike, lider organizacije.

I nekoliko drugih država ima pokrete za nezavisnost, a uz najpoznatiji "Tekzit" (poziv na secesiju Teksasa), slična ubeđenja neguju se i u Kaliforniji, na Aljasci, u Luizijani i Floridi.

Gerike je ranije za "Njuzvik" rekla da je secesija "ideja čije je vreme došlo i odraz frustracije koju osećaju svi u političkom spektru".

Širom zemlje, države imaju sopstvene razloge zbog kojih žele da izađu iz unije, ali je nesklonost velikoj vladi ključna u mnogim pokretima.

Neki državni pokreti imaju veću podršku od drugih. Tako na Aljasci, čak 36 odsto stanovnika podržava ideju da postanu nezavisna nacija.

Prošle godine, republikanka iz Predstavničkog doma Mardžori Tejlor Grin rekla je da bi moglo doći do "nacionalnog razvoda" između republikanskih i demokratskih država, što bi moglo dovesti do oduzimanja ovlašćenja saveznoj vladi.

Širom Sjedinjenih Država, 23 odsto Amerikanaca podržava izlazak njihove države iz unije, a 51 odsto kaže da se protivi.

Koliko je realno da se Nju Hempšir otcepi?

Iako je podrška nezavisnim državnim pokretima porasla poslednjih godina, profesor Vilijam Hol je rekao da to i nije tako pravno izvodljivo.

"Klauzula o državljanstvu četrnaestog amandmana država implicira da ne postoji pravo na prekidanje veze između američkog državljanina i nacionalne vlade putem secesije ili na drugi način", rekao je za Hol.

Pravno gledano – nečije američko državljanstvo ne bi prestalo čak ni ako živi u zemlji koja se otcepila od unije. To znači da bi građani, na primer, morali da i dalje plaćaju poreze.

"Opravdanje secesionističkih pokreta u Sjedinjenim Državama najčešće je bilo ukorenjeno u verovanju u tumačenje Deklaracije o nezavisnosti, koja se poziva na pravo naroda da ukine vladu, kada vlada, prema nekim tumačenjima, ne ispuni svoje obaveze prema narodu", dodaje on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading