Atentat na Donalda Trampa
Foto: AP/Gene J. Puskar (STF)

Pomenutu zgradu - fabriku "AGR Internešenel inc." u Batleru u Pensilvaniji - koristila je lokalna policija kao "stražaru" za snajperiste iz koje su osmatrali potencijalne pretnje, dok je bivši predsednik govorio na bini samo 130 metara dalje, piše američki list.

Prema rečima izvora, pripadnici policije su tokom pucnjave bili u objektu, ali ne i na krovu.

Podsećanja radi, Kruks je uspeo neometano da se popne krov zgrade, nakon čega je ispalio osam hitaca iz poluautomatske puške AR-556, pogodivši Trampa u uvo, ubivši jednog i ranivši još dvoje njegovih pristalica.

Kako se navodi, lokalna medijska kuća VPKSI je prva izvestila da je atentator primećen na zgradi čak 26 minuta pre nego što je otvorio vatru, a jedan policajac iz Jedinice za hitne slučajeve okruga Biver je uspeo i da fotografiše napadača pre pucnjave.

Atentat na Donalda Trampa

Printscreen/Youtube/Sky News

 

 

Izvori iz policije su za "Njujork post" izjavili da do sinoć nije bilo poznato da li je neko od lokalnih policijskih službenika - koji su imali zadatak da obezbede prsten izvan poseda na kom se održavao događaj - bio u stanju da upozori Tajnu službu o prisustvu strelca.

List dalje piše da se jedan od policajaca iz grada Batlera popeo na ramena svom kolegi kako bi proverio krov zgrade nekoliko trenutaka pre pucnjave, ali je ustuknuo jer je Kruks uperio pušku u njega. Prema rečima službenika policije iz Batlera, zadatak obezbeđivanja prostora na kom se održavalo skup bio je dodeljen Državnoj policiji Pensilvanije, koja nije htela da komentariše navode "Njujork posta".

Različite lokalne policijske agencije imale su zadatak da obezbede područje izvan terena "Batler farm šoua" gde je Tramp govorio, a predstavnik Tajne službe Entoni Gugljemi istakao je da su lokalne agencije bile odgovorne za područje iz kog je atentator otvorio vatru.

Mark Vajolets

Printscreen

 

 

Izvori iz policije su za američki list rekli i da su zgradu pregledali policajci pre događaja i da je lokalni snajperski tim koristio veliko postrojenje kao odmaralište i osmatračnicu, ali da se nije popeo na krov tokom događaja, "verovatno zbog zabrinutosti da bi to ometalo rad snajperista Tajne službe".

Komšije koje žive pored prostora gde je održan skup su ranije rekli za da ih policija nikada nije kontaktirala da postave obezbeđenje u danima koji su prethodili događaju, a fotografije iz tog područja pokazuju da su kapije objekta u koji se atentator ušunjao bile u potpunosti zatvorene.

"Niko me nije kontaktirao. Niko. Niko me nije zvao, niko nije stao ovde", rekla je Valeri Fenel, čije imanje se graniči i sa farmom i sa fabrikom AGR.

Kao što je već poznato, na snimku atentata može se videti da je snajperski tim Tajne službe, pozicioniran iza Trampove govornice koji je likvidirao Kruksa, uperio svoje puške u atentatora (ili bar u njegovom pravcu) mnogo pre nego što je on pucao na bivšeg predsednika, iako ostaje nejasno da li su ga videli.

Kako navodi "Njujork post", ni Policija grada Batlera, ni Državna policija Pensilvanije, ni Jedinica za hitne slučajeve okruga Biver nisu odgovorili na zahtev za komentar, dok je prva od navedenih kratko izjavila da područje fabrike AGR nije bilo u njihovoj nadležnosti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading