Arheologija
Foto: Alo/Shutterstock

 

 

Ovaj drevni dokument nastao je u 15. veku pre nove ere, pisan je klinastim pismom, akadskim jezikom i dokumentuje kupovinu velike količine drvenog nameštaja, piše IFLScience

Do neverovatnog otkrića došli su arheolozi u nalazištu Eski Alalah i to tokom restauracije nakon zemljotresa, rekao je Mehmet Ersoj, turski ministar kulture i turizma, u saopštenju.

 

 

Klinasto pismo razvijeno je pre oko 5.500 godina i korišćeno je u drevnoj Mesopotamiji oko tri milenijuma, a korišćeno je u Sumeru, Akadu, Vavilonu i Asiriji. Račun je, navodi se, pisan akadskim jezikom, jezikom najverovatnije najstarije imperije na svetu.

- Verujemo da će ova pločica, teška 28 grama, dovesti do boljeg razumevanja ekonomske strukture i državnog sistema kasnog bronzanog doba – rekla je Ersoj na društvenim mrežama.

Lingvisti još ispituju tekst, ali se zna da se navodi kupoprodaja velikog broja stolica, stolova i hoklica sa informacijama o identitetu kupaca i prodavaca.

Zanimljivo je da je 2018. nađena pločica pisana klinastim pismom i akadskim jezikom oko 1750. godine pre nove ere koja predstavlja najstariju žalbu mušterije nakon kupovine.

BONUS VIDEO

.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading