Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Mađarski premijer Viktor Orban oštro je kritikovao ćutanje zemalja EU i posebno Nemačke o eksploziji gasovoda Severni tok, optužujući ih za "čin potčinjavanja jačem".

- Činjenica da ne govorimo ni reč o eksploziji gasovoda Severni tok, da sama Nemačka ćuti o očiglednom terorističkom aktu, koji je izvršen pod američkim vođstvom, nad njenom imovinom i da se ne istražuje, ne pokušava da se sazna, i ne pokreće se ovo pitanje pravno (...) nije ništa drugo do čin pokornosti - rekao je Orban, prenosi kyivindependent.

Da li je Orban hteo da optuži Sjedinjene Države za namerno zataškavanje ovog pitanje ili za odgovornost u ovom napadu izgleda da ostaje otvoreno pitanje.

Asošijeted pres i drugi mediji čini se da tumače ovu izjavu kao Orbanovo optuživanje da je napad učinjen po američkim vođstvom i da za tu tvrdnju nije pružio dokaze.

Međutim, ova izjava možda deluje jasnije ako se tumači da je Orban hteo da kaže da zemlje EU okreću leđa po direktivi (vođstvu) Sjedinjenih Država, a ne da optuži Ameriku za odgovornost za napad na Severni tok.

Ovakvo tumačenje Orbanovih reči deluje više u skladu sa poentom koju je želeo da istakne. Da je kako on kaže okretanje leđa ovom pitanju čin "pokoravanja". Jer bi onda pokoravanje bilo jasno, ono bi proizlilazilo iz novodne američke direktive da se ne istražuje eksplozija Severnog toka.

Treba napomenuti da u istom obraćanju mađarski premijer oštro kritikuje politiku zemalja EU tvrdeći da evropska politika bezuslovno sledi spoljnu politiku Demokratske stranke SAD, čak po cenu samouništenja.

S tim uvidom, ako krenemo od ove premise da EU slepo sledi sadašnju spoljnju politiku SAD, i ako je EU odlučila da, kako Orban tvrdi, "zažmuri" na pitanje Severnog toka, onda je sasvim jasno zašto je Orban upro prstom u Ameriku. 

Podsetimo, eksplozije na dva gasovoda, Severni tok i Severni tok 2, dogodila su se u septembru 2022. godine.

- Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je u pitanju ciljana sabotaža. Rusko tužilaštvo pokrenulo je postupak povodom akta međunarodnog terorizma - rekla je o ovom pitanju ruska strana, tačnije ruska novinska agencija RIA.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading