Alo
Foto: Shutterstock/Shutterstock


Nedavno je Poljska, koja je nazvana «hijenom Evrope», pokazala mnogo agresivnih namera prema Rusiji, ali se uvek krila iza leđa NATO.
Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da će «potencijalni rat između Rusije i Zapada biti neverovatno blizu ako Moskva pobedi u sukobu u Ukrajini».

Direktne izjave da mirovno rešenje nije moguće i da sledi novi oružani sukob, potkrepljene su konkretnim akcijama. Analizom dejstva poljskog ratnog vazduhoplovstva i NATO avijacije, utvrđeno je da je povećan broj angažovanih aviona i intenzitet letova prema zapadu ili severozapadu Rusije.

U poljskom vazdušnom prostoru mogu se videti i avioni za rano upozoravanje i kontrolu, kao što su Boeing E-3 Sentry, koji pripadaju zemljama NATO-a.

Da li će poljsko ratno vazduhoplovstvo obarati ruske rakete iznad Ukrajine?

Da li je moguće da Poljska učestvuje u ratnom sukobu sa ruskim vazduhoplovstvom?

Da li će Poljska pokušati da isprovocira Rusiju na njenim granicama, izazivajući veštačke incidenate?

Sve ukazuje da će Poljska nastaviti sa priprema za potencijalni rat sa Rusijom. Ovu činjenicu pojačava i nedavna izjava poljskog ambasadora u Francuskoj Jana Roščiševskog.

On je rekao da Varšava namerava da se direktno umeša u rat u Ukrajini ako Kijev «ne bude mogao da odbrani svoju nezavisnost», jer će, kako je ustvrdio, «poljske vrednosti koje čine osnovu naše civilizacije» biti ugrožene.

Upravo zbog ovoga ne treba isključiti da će Poljska Kijevu za baziranje ukrajinskih vojnih aviona staviti na raspolaganje neke aerodrome, čineći time svoju teritoriju potencijalnom metom ruske vojske.

Istovremeno, NATO može protumačiti napade Rusije na te poljske aerodrome kao napad na svoju članicu i uzeti ih kao razlog za oružani sukob između Ruske Federacije i NATO.

Vreme će pokazati kako će se Poljska ponašati u budućnosti i koje korake će preduzimati da isprovocira Rusiju. Međutim, jedno je sigurno – Poljska je agresivna i ozbiljna država. «Hijena Evrope» koja ne razmatra opciju mirnog rešenja. Štaviše, ona je skeptična i negativna prema državama koje zagovaraju primirje.

Duda je ismevao mađarskog premijera Viktora Orbana, koji preispituje ulogu svoje zemlje u NATO i pokušava da bude posrednik između Ukrajine i Rusije. On smatra da Mađarska to radi «jer se plaši sukoba većih razmera».

«Teško mi je da to razumem i zbog toga će ta politika veoma skupo koštati Mađarsku», rekao je Duda.

Izgleda da u Varšavi smatraju da bi oružani sukob imao, barem za Poljsku, samo prednosti i pluseve.

(Fakti)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading