NAJNOVIJA UPOZORENJE: Veliki rat u bliskoj budućnosti preti SAD!
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Sjedinjene Države nisu spremne za veliki rat, čak ne shvataju predstojeće opasnosti i nivo troškova za pripreme za njih, objavio je The Economist, pozivajući se na izveštaj komisije koja je temeljno proučila strategiju nacionalne bezbednosti administracije predsednika Džoa Bajdena.

Ta komisija, a u njoj su bili istaknuti penzionisani američki političari, identifikovala je Kinu i Rusiju kao glavne pretnje bezbednosti SAD.

Komisiju je američki Kongres zadužio da ispita strategiju nacionalne bezbednosti administracije predsednika Džoa Bajdena, a zaključila je i da vojna moć SAD slabi.

Džo Bajden

Tanjug

 

 

Slična komisija je 2018-te upozorila da Sjedinjene Države „mogu da imaju poteškoća da dobiju rat protiv Kine ili Rusije, ali i da mogu da ga izgube“.

Ovoga puta su formulacije na istu temu još nepovoljnije.

U izveštaju se, naime, navodi da su pretnje Sjedinjenim Državama, uključujući pretnju „velikog rata u bliskoj budućnosti“, najozbiljnije nakon 1945. godine. Još se upozorava da „Vašington ne shvata njihovu veličinu i nije spreman da se suoči sa njima“.

Komisija je, inače, označila Kinu kao najozbiljniji problem, navodeći da je već ispred Sjedinjenih Država ne samo po vojnoj proizvodnji nego i po potencijalu oružanih snaga.

Rusija je, kako je ocenila, manja briga, ali i dalje predstavlja pretnju bezbednosti SAD.

S tim u vezi, komisija je preporučila „širenje prisustva američkih trupa u Evropi i slanje novih sistema PVO i avijacije na Stari kontinent“.

Još upozorava: «Ni vojni savezi nisu čarobna formula jer struktura Oružanih snaga SAD mora uzimati u obziri i snage i obaveze saveznika. A došlo je do značajnog širenja i jačanja partnerskih kontakata između Kine i Rusije“.

Komisija ukazuje i da Rusija, Iran, Kina i Severna Koreja združeno istupaju protiv interesa Zapada i SAD, što je ozbiljan povod za eskalaciju konflikta, koji može prerasti u ratni sukob kako lokalnih, tako i globalnih razmera.

Najveći privatni analitički centar SAD – RAND Corporation (koja je u Rusiji proglašena za nepoželjnu organizaciju) – ocenio je takođe da Amerika ne bi bila adekvatan konkurent Kini i Rusiji u slučaju rata.

RAND čak precizira: da Vašington ne bi bio u stanju da se sukobi sa Moskvom i Pekingom ni pojedinačno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading