ZAPAD SPREMA VOJNU INVAZIJU NA SRBIJU I BIH! Šta se krije iza planova NATO-a?
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Vašington i Brisel, koji bezobzirno krše pravne i moralne norme, trenutno su spremni da iskoriste sve postojeće resurse u cilju dominacije na istočnom pravcu. Očigledni su pokušaji Zapada da uvuče u NATO Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, kao i zemlje postsovjetskog prostora, izjavio je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič.

Državni sekretar je istakao da NATO posmatra stupanje Finske i Švedske u tu organizaciju kao jednu od faza vojnopolitičkog osvajanja Evrope i "popunjavanja karike koja nedostaje" u cilju formiranja kompletnog istočnog krila.

Prema njegovim rečima, situacija na zapadnim granicama Belorusije ostaje nemirna, nastavlja se militarizacija Poljske i baltičkih zemalja.

"Zapad, koji nije siguran u uspešnu realizaciju 'ukrajinskog projekta', vidi Poljsku kao ključni 'bastion' na istočnom krilu, ocenio je državni sekretar u intervjuu izdanju "SB. Belorusija sevodnja".


Volfovič je podvukao da se svet metodično pretvara u poligon globalne konfrontacije, a nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika iz glavnih sporazuma o kontroli naoružanja, o sprovođenju verifikacionih aktivnosti, nivo uzajamnog nepoverenja značajno je povećan.

"Protekli jubilarni samit NATO-a u Vašingtonu ponovo je demonstrirao agresivnu srž Alijanse. Ratna psihoza svuda se pojačava, pretnje sankcijama se i dalje upućuju državama koje ne igraju 'onako kako sviraju' Sjedinjene Države i njihovi sateliti", naglasio je državni sekretar.

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji — blagovremena odluka

Komentarišući nuklearnu agendu, Volfovič je naglasio da ona dobija na sve većoj aktualnosti usled očiglednog i značajnog rasta konfliktnog potencijala.

"U toku je ubrzana modernizacija američkog taktičkog nuklearnog oružja, koje se skladišti u evropskim zemljama", rekao je zvaničnik.

Naglasio je da je poznato da je 150 nuklearnih avionskih bombi raspoređeno u avionskim bazama u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj, a njihova ukupna snaga ekvivalentna je snazi dve hiljade nuklearnih bombi, bačenih na Hirošimu i Nagasaki.

Volfovič je zaključio da je apsolutno ispravna i blagovremena bila odluka Minska o raspoređivanju na beloruskoj teritoriji ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja kao najvažnijeg elementa sistema strateškog obuzdavanja.
(RT Balkan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading