Grad u Hrvatskoj, letovanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prvi nezvanični podaci za jul govore da je u Hrvatskoj zabeleženo oko pet odsto manje dolazaka stranih turista.

- Gosti su nas letos zaobišli, a i oni koji su pristigli trošili su manje jer su shvatili da ih „deremo” cenama. Nismo skupi, ali smo preskupi, cene su posebno visoke u restoranima i prodavnicama, a gosti to vide i pitanje je kako će se ponašati sledeće godine. To je poruka koju smo ovih dana čuli sa mnogih strana u pokušajima da se istraži da li je hrvatski turizam u toliko nepovoljnom položaju kako se priča na terenu - piše hrvatski "Jutranji".

Prvi nezvanični podaci za jul govore da je u Hrvatskoj zabeleženo oko pet odsto manje dolazaka stranih turista, s tim da je iz Nemačke, kako ističu izu za njih "najvažnijeg tržišta", stiglo gotovo deset odsto manje turista nego prošle godine u julu, što je brojka najviše brine turističke radnike.

Istovremeno, Udruženje ugostitelja Hrvatske ekonomske komore je dobilo podatke o padu prometa u ugostiteljskim objektima na Jadranu. Brojke na obali znatno su niže od hrvatskog proseka, a sve to znači da su ih izneverili najverniji gosti na odmoru, koji u Hrvatsku dolaze zbog mora. U sektoru su oprezni sa izjavama, drže se umerenog optimizma uz poruku da čekaju šta će doneti avgust, ali se vidi zabrinutost da zarada neće biti onakva kakvoj su se nadali.

"Nije tako strašno, nekoliko odsto gore ili dole, ionako kažemo da nam ne treba rast u sezoni, ali ipak treba da vodimo računa o tome šta se dešava sa nemačkim tržištem, što je teško nadoknaditi. Verujem da će i zvanična statistika potvrditi da problema nemaju oni koji nude kvalitet i vrednost za novac“, kaže sagovornik koji je godinama u industriji.

Fiskalizacija Poreske uprave kaže da je u julu ove godine iznos faktura u ugostiteljskim objektima veći za šest odsto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je izdato 17 odsto više računa. Pored toga što ove cifre pokazuju da turisti troše manje nego prošle godine, Jelena Tabak, predsednica Udruženja ugostitelja, otkriva da su cifre znatno lošije od ovog proseka na primorju.

Pad od 20 odsto, na ostrvima 50!

Njihove ankete među članovima pokazuju da su u julu imali prosečan pad prihoda od 20 posto u odnosu na jul prošle godine, pri čemu su istarski ugostitelji beležli najveći pad od 30 posto, u Dalmaciji je između 10 i 20 posto, a na ostrvima čak 50 posto.

Tabak smatra da goste nisu oterale visoke cene, koje su i dalje niže od onih u Nemačkoj i Italiji, već je za pad potrošnje kriva loša situacija i pad standarda.

 "Pohlepa se vraća kao bumerang"

Ne slažu se svi sa ovim izjavama. Dugogodišnji poduzetnik u turizmu u Istri Jasmin Šabić, koji je prošle godine prodao svoju agenciju za iznajmljivanje vila, na osnovu iskustva, analiza i brojnih razgovora s gostima, zaključuje da se "pohlepa vraća kao bumerang". Istovremeno, smatra da su za to najviše krivi ugostitelji i trgovci i navodi primere.

"Izdajem dve kuće koje imaju izuzetno visoku vrednost i tu ne dolaze gosti koji to sebi ne mogu da priušte. Činjenica je da su prethodnih godina ti moji gosti išli u restorane najmanje tri puta nedeljno, a sada više uopšte ne idu jer ne žele da plate preskupe usluge. Kuvaju kod kuće. E, sutra mi dolaze Englezi gde su cene znatno veće, primanja veća i kod njih je sve skupo. Ni oni ne idu u restorane jer se osećaju prevarenim i glupim. Jedno veče sam došao u kuću da uradim neku sitnicu za druge goste i moji gosti kuvaju, peku nešto u rerni, na roštilju - rekao je Šabić za hrvatski medij.

- Imam mnogo prijatelja Nemaca i razgovaram sa njima, ali i sa svojim gostima i čujem da nisu sigurni da će ponovo doći kod nas ako mogu da putuju na druge destinacije po normalnoj ceni. Istra nije bila jeftina destinaciju već duže vreme i to nam nije cilj, ali ne možemo da se dovedemo u situaciju da se naši gosti osećaju prevarenim - zaključuje Šabić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading