HAŠKI SUD IZDAO NALOGE ZA HAPŠENJE: Šojgu i Gerasimov optuženi za ratne zločine!
Foto: Tanjug/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je naloge za hapšenje bivšeg ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova, zbog napada na civilne ciljeve u Ukrajini.

Šojgu i Gerasimov su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Sud je saopštio da postoje osnove za stav da su Šojgu i Gerasimov odgovorni za raketne napade ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023. godine.

Prošle godine je Sud izdao i nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je lično odgovoran za otmicu dece iz Ukrajine.

Inače, Šojgu je danas stigao u Teheran u posetu namenjenu produbljivanju saradnje između Rusije i Irana, u vreme kada rastu pretnje od vojne eskalacije sa Izraelom. Šojgu koji je sada generalni sekretar Ruskog saveta za bezbednost treba sa iranskim zvaničnicima da razgovara o jačanju bilateralnih odnosa, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima kao i o regionalnoj i svetskoj situaciji, javile su ruske novinske agencije.

 

 

On treba da se sastane sa iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom, sekretarom Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbenost Ali Akbar Ahmadijanom i načelnikom generalštaba iranske vojske Mohamadom Bagerijem.

Iranska novinska agencija Tasnim potvrdila je da je u Teheran stigla visoka ruska delegacija na čijem čelu je Sergej Šojgu koja treba da razgovara o jačanju veza između dve zemlje kao i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Poseta se odvija u vreme kada jačaju diplomatske akcije u pokušaju da se izbegne vojna eskalacija na Bliskom istoku između sa jedne strane Irana i njegovih saveznika, islamističkog palestinskog pokreta Hamas i libanskog Hezbolaha i Izraela sa druge, uz strahovanja od sukoba u Libanu.

Iran, Hamas i Hezbolah optužili su Izrale da je kriv za prošlonedeljno ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanijea, koji je ubijen u mestu gde odseda u Teheranu. Moskva i Teheran pojačali su saradnju od početka ruske ofanzive u Ukrajini u februaru 2022. godine a Iran se optužuje da Rusiju snabdeva eksplozivnim dronovima Šahed koje koristi ruska vojska.

Rusija je procenila da smrt Hanijea rizikuje da destabilizuje već napetu situaciju na Bliskom istoku.

Beta

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading