vladimir putin
Foto: Alo/shutterstock

Alina Kabajeva, žena koja je poznata kao "prva ljubavnica Rusije", živi u dvorcu u Valdaju, koji je ruski predsednik Vladimir Putin sada pretvorio u tvrđavu.

Putin je zabrinut zbog napretka ukrajinske ofanzive na njegovoj teritoriji, zbog čega je ranije postavio čak i PVO sisteme oko rezidencije u Valdaju, a pojačavaju se i bezbednosne mere oko Kremlja zbog potencijalnih napada dronovima.

Velelepna vila, koju je pre nekoliko godina otkrio tim Alekseja Navaljnog, predstavlja utočište za Putina i sve njegove tajne, a ljudi koji žive u Valdaju čak su rekli da su videli decu da ulaze u kompleks.

Umesto da operacija bude okončana za nekoliko dana, kako su mnogi mislili, ukrajinska ofanziva u Rusiji je u punom jeku i nema naznaka da će u skorije vreme biti privedena kraju. Upad u Kursk je iznenadio Rusiju, koja nije uspela adekvatno da odgovori, pa su ukrajinske trupe napredovale na teritoriji Rusije.

Pred Kurska, gde predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je zarobljeno oko 100 ruskih vojnika, nastavljaju se napadi na više oblasti u Rusiji.

Najveći napad dronovima

Ukrajina je u sredu tokom noći izvela najveći ratni napad dronovima dugog dometa na četiri ruska vojna aerodroma, preneo je Rojters, pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor iz Kijeva.

Napadi su imali za cilj da onemoguće Moskvu da koristi vojne avione za napade na Ukrajinu rekao je izvor, dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio napade na ruske vazdušne baze Voronjež, Kursk, Savaslejk i Borisoglebsk.

- Hvala vam na preciznim, blagovremenim i efikasnim udarima na ruske aerodrome. Ukrajinski dronovi rade tačno onako kako treba - rekao je Zelenski u obraćanju vojsci.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su ruski PVO sistemi oborili četiri ukrajinske taktičke rakete i više od stotinu dronova iznad ruskih oblasti.

- Kada je režim u Kijevu pokušao da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica i taktičkih projektila 'Točka-U' protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije, dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su četiri taktičke rakete i 117 bespilotnih letelica - navelo je Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Prema navodima Rusije, 37 dronova i četiri projektila "Točka-U" oboreni su iznad Kurske oblasti, a isto toliko dronova iznad Voronješke oblasti.

Navodno je uništeno je 17 bespilotnih letelica iznad Belgorodske oblasti, 11 iznad Nižnjeg Novgoroda, devet nad Volgogradskom oblasti, tri nad Brjanskom, dve nad Orlovskom i jedna iznad Rostovske oblasti.

Iako je već obećavao osvetu zbog upada u Kursk, napadi dronovima još više su zaboleli Putina - jer je jednom dokazano da bespilotne letelice mogu da stignu i do Moskve.

Ukrajinci su ranije uspevali da sprovedu tako rizične operacije i dronovima udare na "crvene linije" Vladimira Putina, što pre svega obuhvata Kremlj.

Međutim, visoko na listi njegovih prioriteta za odbranu je i dvorac u Valdaju, u koji je navodno sklonio ljubavnicu, a prema nekim spekulacijama i - decu.

Misterija "prve ljubavnice Rusije"

Alina Kabajeva je bivša ritmička gimnastičarka i olimpijska šampionka, koja je postala političarka i medijski mogul, a sve zahvaljujući Vladimiru Putinu. Njihova ljubavna priča navodno je počela još dok je on bio u braku sa Ljudmilom Putinom. Putin se zvanično razveo 2014. godine, a veza sa Alinom navodno traje već 15 godina.

Nakon što se povukla iz sporta, Alina je postala poslanica Jedinstvene Rusije u Dumi, a potom i direktorka Nacionalne medijske grupacije.

 

 

Od tada se retko pojavljuje u javnosti, a kad god se to dogodi, mediji pomno prate svaki njen korak. Sama Alina nikada nije potvrdila vezu sa ruskim predsednikom, ali je jednom prilikom istakla da je zaljubljena u jednog čoveka i da je "toliko srećna da se plaši".

Spekuliše se da njih dvoje imaju dva sina, kao i da je jedan dečak rođen u Švajcarskoj, a drugi u Moskvi. Sumnje da Putin, pored dve ćerke sa Ljudmilom, ima i sinove sa Kabajevom, dodatno su podgrejale reči stanovnika Valdaja, koji su rekli da su videli decu kako ulaze u Putinovu tvrđavu.

Strogo čuvana tvrđava u Valdaju

U pitanju je luksuzan kompleks koji je Putin dugo krio od očiju javnosti, ali je podatke o velelepnoj vili otkrio istraživački tim preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

U strahu od potencijalnih napada dronovima, Putin je nedavno naredio postavljenje sistema protivvazdušne odbrane. Blizu njegove rezidencije instaliran je jedan PVO sistem Pancir, ali su kasnije i satelitski snimci potvrdili prisustvo najmanje sedam takvih sistema raspoređenih oko dobro čuvanog kompleksa.

PVO sistemi Pancir su sredstva kratkog do srednjeg dometa namenjeni za uništavanje aviona, helikoptera, raketa ili drugih, manjih pretnji poput dronova. Mogu da presreću ciljeve na udaljenosti između 20 i 40 kilometara.

 

 

Luksuz od 120 miliona

Imanje na jezeru Valdaj, oko 400 kilometara severozapadno od Moskve, izgrađeno je u strogoj tajnosti i velikom luksuzu. Putin je, prema pisanju nezavisnih ruskih medija, kupio imanje u vrednosti od 120 miliona dolara preko fonda na Кipru.

Na skoro 13.000 kvadratnih metara, vila je u potpunosti izgrađena od drveta u stilu ruske dače. Gradnju je izvela kompanija u vlasništvu Jurija Кovalčuka, ruskog biznismena poznatog i kao "Putinov bankar".

 

 

Neimenovani izvori rekli su za "Proect" da su videli decu u prostorijama, a satelitski snimci napravljeni između 2016. i 2020. pokazuju igralište u šumi za koje se veruje da je izgrađeno za porodicu.

Fotografije te vile, koje je medijima dostavio građevinski rukovodilac koji je radio oko kuće do 2005. godine, prikazuju raskošne enterijere navodno inspirisane Putinovom ljubavlju prema njegovom rodnom gradu Sankt Peterburgu i Ermitažu.

 

 

Jedna fotografija prikazuje masivni luster ukrašen rubinima.

(Blic)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading