BOLNE VESTI ZA AMERIKANCE Oružja nema, a godine napora i potrošene milijarde nisu dale rezultat (VIDEO)
Printscreen

Čak i dok se prvo hipersonično oružje američke vojske navodno bliži kraju svog završnog testiranja, Kancelarija za odgovornost američke vlade (GAO) je sugerisala da bi programi koji razvijaju hipersoničnu tehnologiju za vojsku i druge grane mogli da se ugledaju i izvuku pouke od najboljih primera u industriji.

U najnovijem izveštaju, novinarima se obratio podsekretar vojske, Gejb Kamariljo, te saopštio obećavajuće vesti, da je LRHW, zajednički projekat sa hipersoničnim programom za konvencionalni brzi udar (CPS) američke mornarice, zakazan za raspoređivanje, izvestio je Džejns.

 

 

- Radujemo se njegovom konačnom raspoređivanju na teren, izjavio je Kamariljo 8. avgusta na konferenciji Instituta za nove tehnologije Nacionalnog odbrambenog industrijskog udruženja (NDIA).

Ova optimistična izjava je usledila nekoliko nedelja nakon što je izveštaj GAO iz jula 2024. tvrdio da je digitalni inženjering nedovoljno iskorišćen od strane usluga u celini, što bi moglo da utiče na rasporede i troškove.

Izveštaj GAO pod nazivom „Hipersonično oružje: Ministarstvo odbrane bi moglo da smanji troškove i raspored ugledavši se na vodeće prakse“, objavljen 29. jula, otkrio je da iako bi hipersonično oružje moglo predstavljati budućnost tehnologije, najmanje četiri od šest trenutnih razvojnih programa u Pentagonu ne koriste u potpunosti moderne i napredne tehničke metodologije.

- Godine truda i milijarde dolara potrošene na razvoj hipersoničnog oružja donele su značajan napredak, ali Ministarstvo odbrane tek treba da rasporedi svoj prvi operativni sistem hipersoničnog oružja. Ipak, čak i raspoređivanje ovih prototipova neće osigurati efikasnu ili pristupačnu sposobnost, naveo je GAO.

U izveštaju se navodi da četiri od šest programa ne koriste moderne razvojne metode, kao što su digitalni blizanci i digitalni inženjering.

Digitalni blizanac (digital twin) je virtuelni model koji replicira podešavanje, funkcionalnost i ponašanje računarskog sistema. Prema GAO-u, ovaj virtuelni model se može nadograditi kada se dodaju nove funkcije. Dalje je rečeno da ova i druge metode digitalnog inženjeringa štede novac i vreme.

Pored toga, u izveštaju se navodi da je mornarica sada koristila ove najsavremenije metode u svojim konvencionalnim programima protivpovršinskog ratovanja Prompt Strike i Hipersonične vazdušne ofanzive.

U izjavi je pisalo: „Samo hipersonični raketni program dugog dometa i konvencionalno oružje za brzi udar mornarice redovno komuniciraju sa korisnicima. Direktna i blagovremena saradnja sa korisnicima je od suštinskog značaja za određivanje najbitnijih mogućnosti za uključivanje u minimalno održiv proizvod.”

Izveštaj možda neće nagovestiti dobro za Program hipersoničnog oružja dugog dometa američke vojske, takođe popularno poznat kao Dark Eagle (Tamni orao), za koji se očekivalo da će biti prvo hipersonično oružje koje će Vašington upotrebiti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
SAD

Komentari (0)

Loading