ODUZET LUKSUZNI ČETVOROTOČKAŠ: Zviceru dat rok da dostavi dokaze o poreklu blindiranog vozila
Foto: Alo/Foto: Printscreen/SKY

Odluku o tome doneo je sudija za istragu Gorana Šćepanovića, koji je postupao u predmetu protiv okrivljenog Kotoranina i drugih, a koje terete zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

U sudskom spisu pojašnjeno je da je Ščepanović rešenje da privremeno oduzme luksuzni četvorotočkaš doneo 1. avgusta, odlučujući o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva koji mu je podneti 10. jula.

“Određuje se privremeno oduzimanje pokretne imovine (zaplijene) iz čl. 19 st. 2 Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, a koja se odnosi na – specijalno putničko vozilo marke ‘Mercedes G 500’, proizvedeno 2014. godine, registarskih oznaka PG-KD624, broj šasije WDB4632421X219407, jer postoji osnovana sumnja da je navedena imovina stečena kriminalnom delatnošću”, piše u odluci.

Sudija je naložio da se to rešenje dostavi nadležnom organu za upravljanje državnom imovinom, odnosno Upravi za imovinu, koja je dužna da se stara o izvršenju rešenja…

Vlasniku privremeno oduzetog mercedesa ostavljen je rok za žalbu, ali u tom slučaju mora dostaviti dokaze o poreklu.

“Privremena mera obezbeđenja i privremeno oduzimanje pokretne imovine mogu trajati najduže do pravosnažnosti odluke o trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću. Privremena mera i privremeno oduzimanje pokretne imovine ukinuće se po službenoj dužnosti ako u roku od dve godine od dana donošenja rešenja o određivanju privremene mere obezbeđenja i privremenog oduzimanja pokretne imovine optužnica ne stupi na pravnu snagu. Žalba ne zadržava izvršenje rešenja”, piše u pravnoj pouci.

Brojne optužbe

Protiv vođe kavačkog klana, Radoja Zvicera i njegove kriminalne grupe crnogorski istražni organi vode više postupaka i to zbog nekoliko ubistava i šverca na tone kokaina, pranja novca…

U jednom od njih, specijalni tužioci ga optužuju da je tokom druge polovine 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju čiji su članovi postali Ljubo Milović, Petar Lazović, Milan Vujotić, Radoje Živković, Slobodan Kašćelan, Nikola Spasojević, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

Piše da je sam ili preko drugih vrbovao iste koji se terete za ubistva, šverc droge, držanje ilegalnog oružja, krijumčarenje, zloupotrebu službenog položaja i pranje novca…

“Te je okrivljeni Z. R. kao organizator, u cilju realizacije kriminalnog plana pripadnicima odredio zadatke i uloge, za sebe odredio da planira izvršenje pojedinih krivičnih dela i naređuje kada će se i na koji način izvršiti, da obezbeđuje novac za izvršenje krivičnih dela, da određuje koji će pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije biti ubijeni, da u tom cilju sam ili preko drugih pripadnika kriminalne organizacije nabavlja vatreno oružje, da organizuje krijumčarenje opojnih droga kokaina i hašiša iz Južne Amerike i Afrike u Crnu Goru, druge države Evrope i Australiju, određuje iznose novca koji će svaki pripadnik kriminalne organizacije uložiti u krijumčarenje kokaina i hašiša, količine prokrijumčarenog kokaina i hašiša koje će svaki pripadnik dobiti nakon preprodaje kokaina i hašiša i da vrši kontrolu pripadnika svoje kriminalne organizacije”….

Krajem jula podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu kojom Zvicera terete za likvidaciju Damira Hodžića i Adisa Spahića sredinom oktobra 2020. godine u Spužu.

Optužnicom je predstavljeno da je Zvicer je krajem jula 2020. godine naredio otmicu Hodžića jer je smatrao da je kao jedan od bliskih saradnika prethodno ubijenog Alana Kožara, znao gde je ovaj skrivao novac i drogu.

Taj visokopozicionirani član zločinačkog škaljarskog klana i njegov zet Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u Stanjevića rupi u Spužu. Njihova tela nikada nijesu pronađena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading