Donald Tramp i Kamala Haris
Foto: EPA/EFE


Aktuelna potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da će se pobrinuti da američka vojska "ostane najsmrtonosnija" na planeti ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru.

"Kao glavnokomandujuća, osiguraću da Amerika uvek ima najjaču, najsmrtonosniju borbenu snagu na svetu", rekla je Haris tokom zvaničnog primanja nominacije svoje stranke na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji (DNC) u Čikagu. 

Podsetila je okupljene da se, kao potpredsednica, već "suočila sa pretnjama po (američku) bezbednost, pregovarala sa stranim liderima, jačala (američke) saveze i angažovala se sa (američkim) hrabrim trupama u inostranstvu".

Ona je kritikovala Donalda Trampa zbog toga što je "pretio da će napustiti NATO".

Harisova je tvrdila da će, za razliku od svog republikanskog rivala, ostati privržena Alijansi, obećavši da će "kao predsednica biti čvrsto uz Ukrajinu i naše saveznike iz NATO-a".

Potpredsednica SAD je obećala da će ispuniti svoju "svetu obavezu" i da će se brinuti o američkim trupama i njihovim porodicama ako bude izabrana.

"Uvek ću poštovati, a nikada omalovažavati njihovu službu i njihovu žrtvu", rekla je ona.

Bajden, koji se u ponedeljak obratio DNC-u, takođe je napao Trampa zbog njegovog stava o NATO-u. "Kada je Tramp napustio funkciju, Evropa u NATO-u je bila u dronjcima – to nije šala", rekao je predsednik.

Tramp je tokom svog mandata kritikovao evropske zemlje koje nisu uspele da postignu nivo vojne potrošnje od dva odsto BDP-a da ne doprinose dovoljno Alijansi i da se preterano koriste o Vašington. 

Ranije ove godine, republikanski kandidat je podsetio da je rekao liderima NATO-a da SAD neće braniti "delinkventne" članice bloka.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading