HRVATIMA SMETA PETOKRAKA, ALI NE I KUKASTI KRST! Traže zabranu simbola SFRJ
Alo

Desničarski hrvatski Domovinski pokret, koji je deo vlade premijera Andreja Plenkovića, ponovo insistira na sankcionisanju petokrake i simbola nekadašnje zajedničke država - SFRJ, ali je izričito protiv zabrane i kažnjavanja nacističkih simbola i ustaškog pokliča "za dom spremni".

Josip Dabro, generalni sekretar ovog pokreta, čiji lider će i u narednom mandatu biti gradonačelnik Vukovara i bivši HDZ-ovac Ivan Penava, saopštio je da "simboli koji vređaju osećanja 80 posto građana Hrvatske moraju biti zakonom sankcionisani".

Penava će, inače, ostati upamćen po scenariju obeležavanja Dana sećanja na vukovarsku žrtvu prošlog novembra, kada je ceo državni vrh postrojio pod zastavu HOS, čiji simboli su ustaška šahovnica sa prvim belim poljem i ustaški poklič "za dom spremni", dok su na čelu kolone bili pripadnici HOS koji su marširali sa dignutom desnicom. Penava je prethodno svima poručio da kome nije mio njegov scenario obeležavanja ovog događaja ne treba da dolazi u Vukovar.

U koloni su bili predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković, kao i predsednik sabora Gordan Jandroković.

Inače, Josip Dabro je nezadovoljstvo isticanjem jugoslovenskih simbola iskazao nakon što je na koncertu grupe "Bijelo dugme" u Splitu na monitoru iza bine bila istaknuta jugoslovenska zastava dok je pevana pesma "Pljuni i zapevaj, moja Jugoslavijo".

Nakon što je u Splitu na koncertu Bijelog dugmeta izvedena pesma kojom se, kako prenosi hrvatski portal "Indeks", veliča jugoslovenska državna tvorevina uz pripadajuću ikonografiju, reagovala je podružnica Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije.

Oni su, navode, u "odmerenoj" izjavi podsetili na tešku pomorsku blokadu i granatiranje Splita na "početku domovinskog rata i žrtvu koju je ovaj grad pretrpeo u odbrambenom i oslobodilačkom ratu". Ovaj čin opisali su kao uvredu hrvatskoj državi i narodu, a posebno braniteljskoj populaciji koja je, kako ističu, najzaslužnija za nastanak Hrvatske.

Pozvali su DORH i MUP da reaguju da ovakvi, kako kažu, "ispadi ne bi isprovocirali građane da uzmu pravdu i sprovođenje zakona u svoje ruke".

Reakcija Domovinskog pokreta je izazvala salvu uvreda od političara iz redova najuticajnije opozicione stranke SDP koji su ih optužili za pretnje, govor mržnje i zastrašivanje, piše portal.

Najgrublji je, navode, bio poslanik Ranko Ostojić koji je, kako kažu, "koristeći kočijaški rečnik" poručio da na koncertu ništa nije bilo nezakonito i da im je dosta pridikovanja iz Domovinskog pokreta.

Izjave splitskih prvaka SDP-a, odgovorili su iz DP-a, najbolje govore o mentalnom stanju u ovoj stranci i nakon gotovo 35 godina samostalnosti hrvatske države. Njima, kažu, nije sporan "znak pod kojim je razorena i okupirana trećina Hrvatske".

"Nije im sporan znak pod kojim je izvršen masakr u Škabrnji i na Ovčari. Za njih je to znak slobode, za nas ostale znak mržnje, zla i okupacije. I upravo zbog takvog stanja svesti SDP umire u agoniji već treći mandat u opoziciji, a po svemu sudeći biće tamo i naredna tri mandata", naveli su iz Domovinskog pokreta.

"Indeks" piše da je splitski slučaj još jednom pokazao potrebu primene pozitivnih evropskih propisa u suočavanju s obeležjima svih totalitarnih sistema.

"Simboli koji vređaju osećaje osamdeset posto građana Splita i Hrvatske ne mogu biti izuzeti od krivičnog zakona i sankcionisanja. Naša misija je da kroz zakonske izmene rešavamo ovakve stvari i u tome ćemo istrajati", poručili su iz Domovinskog pokreta.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading