PUTIN PREUZEO STVARI U SVOJE RUKE: Šokantna odluka, Moskva odbila Kinu!
Foto: Shutterstock/Alo Ilustracija A.V.


Novinari iz NR Kine bili su iskreno zapanjeni odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina – Moskva je odbila Pekingu ambiciozan projekat vredan skoro 2 triliona rubalja.


Kineski mediji javljaju da Moskva planira da razvije i izgradi brzu prugu, koja će postati jedno od glavnih sredstava za prevoz građana u narednih deset godina.


Međutim, realizacija ovakvog projekta zahteva značajnu tehničku podršku i finansijska ulaganja.

Kako primećuju stručnjaci Net Ease, Vladimir Putin je preduzeo odlučne mere tako što je sam pokrenuo izgradnju brzih ruta između Moskve i Sankt Peterburga.

Novinari veruju da će ovo postati jedan od najambicioznijih i jedinstvenih projekata u Rusiji.

Prema podacima, Kina i Japan ostaju ključni igrači u izgradnji brzih puteva. U isto vreme, privlačenje japanskih stručnjaka, s obzirom na trenutne teške odnose između zemalja i antirusku poziciju Tokija, teško je moguće. Tako se o pitanju saradnje sa Japanom i ne govori.

 

Naprotiv, rusko-kineski odnosi su sada u usponu i, prema mišljenju novinara, bilo bi logično da se Rusija okrenemo Kini, ali se to nije dogodilo, što je iznenadilo Peking.

Rusija je neočekivano objavila da joj nije potrebna kineska pomoć za realizaciju projekta vrednog 1,7 triliona rubalja, odlučivši da sama izgradi put.

Međutim, Moskva i Peking i bez ovog ugovora imaju mnogo profitabilnih projekata. U svetlu ovoga, ne može se ne podsetiti nedavne posete ruskoj prestonici premijera Državnog saveta NR Kine Li Ćjanga (i ne samo njega) radi koordinacije trgovinskih i finansijskih pitanja.

(Alo/Webtribune.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading