F-16
Foto: Alo/EPA-EFE/Bo Amstrup

Ruski dron narušio je vazdušni prostor Rumunije tokom noćnih napada na susednu Ukrajinu, izvestila je ova članica NATO u nedelju, pozivajući Moskvu da zaustavi, kako je opisala, eskalaciju.

Incident se dogodio dok je Rusija vršila napade na "civilne ciljeve i lučku infrastrukturu" preko reke Dunav u Ukrajini, saopštilo je rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane.

Rumunija je rasporedila ratne avione F-16 da nadgledaju svoj vazdušni prostor, a saveznici iz NATO-a su bili obavešteni, saopštilo je ministarstvo.

Rumunske službe za vanredne situacije takođe su izdale tekstualna upozorenja stanovnicima dva istočna regiona.

RUSKA LETELICA U NATO VAZDUŠNOM PROSTORU Hitno podignuti lovci F-16

EPA/ROBERT GHEMENT

 

Preliminarni podaci ukazuju na to da može postojati „zona uticaja“ u nenaseljenom području u blizini rumunskog sela Periprava, saopštilo je ministarstvo. Dodaje se da je istraga u toku.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rumunija je u nekoliko navrata potvrdila fragmente dronova na svojoj teritoriji i tek u julu ove godine.

Rumunsko Ministarstvo odbrane oštro je osudilo ruske napade na Ukrajinu, nazvavši ih „neopravdanim i u ozbiljnoj suprotnosti sa normama međunarodnog prava“.

Mirčea Džoana, odlazeći zamenik generalnog sekretara NATO-a i bivši najviši diplomata Rumunije, rekao je da vojna alijansa takođe osuđuje rusko kršenje rumunskog vazdušnog prostora.

„Iako nemamo informacije koje ukazuju na namerni napad Rusije na saveznike, ova dela su neodgovorna i potencijalno opasna“, kazao je.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading