"NEMAČKA NE DAJE RUSIJI POUZDANE INFORMACIJE" Nečajev o sabotaži gasovoda
EPA

"Rusija nije dobila nikakvu pouzdanu informaciju iz Nemačke o slučaju sabotaže gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2", rekao je Nečajev za TASS.

Ambasador je naveo da je Rusija uputila veliki broj zahteva Nemačkoj, odnosno njenom Ministarstvu spoljnih poslova i državnom javnom tužiocu po pitanju pravne pomoći, ali da nije dobila pouzdane informacije kao odgovor, kao i da su ostali bez rezultata zahtevi Moskve da se pokrene međunarodna istraga i otkriju učesnici tog, kako je naveo, "terorističkog akta".

Nečajev je ukazao da je izvršen "teroristički napad na međunarodnu energetsku  kritičnu infrastrukturu" i da nemačka strana zbog toga ima ogroman ekonomski gubitak. 

Dve eksplozije pogodile su gasovod Severni tok 26. septembra 2022. godine i teško ga oštetile, a rusko tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak pod optužbom za međunarodni terorizam.

Rusija je više puta podnosila zahteve za pravnu pomoć u istrazi sabotaže Severnog toka na osnovu Međunarodne konvencije o suzbijanju terorističkih bombardovanja iz 1997. i Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma iz 1999. godine. 

Od oktobra 2022. upućeno je 15 zahteva Danskoj, Finskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Švajcarskoj, a 13 je odbijeno. 

U avgustu i septembru 2023. godine, rusko tužilaštvo je Danskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Švajcarskoj poslalo pisma neslaganja sa odbijanjem pravne pomoći i zahtevima za ponovno razmatranje, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading