Jakov Milatović
Foto: Printscreen/Printscreen

Milatović je na juče održanoj pres konferenciji saopštio da Skupštini na ponovno razmatranje vraća zakone o PDV, akcizama i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Između ostalog, upozorio je da taj treći zakon ugrožava Fond PIO i upozorio da će poslanici biti direktno odgovorni za smanjenje penzija budućih penzionera.

Potom je premijer Milojko Spajić na konferenciji za medije rekao da Milatović opstruira Program Evropa sad dva i da je apsolutna laž da će se u budućnosti smanjivati iznos penzija.

Zečević ukazuje da je Milatović, pre ovih, već vratio 11 zakona na ponovno odlučivanje.

“Što se tiče ove nove predsednikove odluke, rekao bih da je pre svega politička odluka, motivisana važnim podgoričkim izborima. S jedne strane, Milatović je izrazio zabrinutost zbog fiskalne održivosti programa, tvrdeći da on nije fiskalno neutralan i da može izložiti javne finansije rizicima, posebno ukoliko ne dođe do očekivanog privrednog rasta. Prema njegovom stavu, predložene mere poput smanjenja doprinosa za penzijsko osiguranje i uvođenja novih poreza mogu dugoročno oslabiti penzioni fond, a time i socijalni sistem Crne Gore”, podseća Zečević.

S druge strane, kako smatra, ova odluka izaziva političke tenzije.

“Jer, prema mom mišljenju, Milatović privremeno blokira izuzetno važne reforme koje bi donele povećanje plata i smanjenje nezaposlenosti. Njegova odluka je dovela do produbljivanja sukoba s premijerom Spajićem, koji smatra da predsednik opstruira sprovođenje programa koji je ključan za ekonomski razvoj Crne Gore. Ovaj politički sukob može dodatno usložniti saradnju između predsednika i vlade, što bi moglo odgoditi primenu reformi i povećati neizvjesnost na političkoj sceni”, navodi Zečević.

Smatra da nema razloga za zabrinutost i da treba što pre početi sa primenom programa Evropa sad 2 i, kako navodi, ponovo izglasati te ekonomske zakone.

Na istoj liniji je i poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović, koji smatra da je Milatović neodgovornim ponašanjem, koje je očigledno postala ustaljena praksa, “nasleđena od njegovog prethodnika Mila Đukanovića, pokušao da dovede u pitanje ekonomski boljitak i budućnost građana, a sve pod maskom navodne „brige“ za iste”.

“Ono što svakako treba da relaksira građane jeste da je ovaj, po mnogo čemu očajnički potez, samo deo predizborne kampanje i da predsednik Milatović bezuspešno pokušava da glumi oca nacije (pošto je titulu predsednika svih građana izgubio onog momenta kada se distancirao od 222 hiljade građana koji su glasali protiv Mila Đukanovića)”, poručio je Đurović.

Narodni predstavnici u Skupštini Crne Gore su pre svega, kaže Đurović, za razliku od gospodina Milatovića, ozbiljni i odgovorni ljudi, koji se ne kockaju sa njihovim platama i penzijama.

Skupština je nedavno usvojila set ekonomskih zakona koji su potrebni za početak primene programa Evropa sad 2, kojim je predviđeno povećanje zarada svim zaposlenim u Crnoj Gori. Zakonskim rešenjima koje je izglasala vladajuća većina, predviđeno je, između ostalog, ukidanje dela doprinosa za PIO na teret poslodavca i umanjenje na teret zaposlenih.

Uvedena je i nova stopa PDV-a od 15 procenata koja će ujednačeno tretirati smeštaj i hranu u ugostiteljskim objektima.

Usvojenim zakonskim izmenama predviđen je, takođe, proširen akcizni opseg i uvedena akciza na “mirna” vina .

“Svi zakoni koje predsednik države vrati na ponovno odlučivanje u parlamentu, biće po najhitnijem postupku ponovo izglasani, te će tada Jakov Milatović biti primoran da ih potpiše ili snosi ustavne posledice, kao i sud građana”, istakao je Đurović.

Ono što je, kako navodi, zaista komično jeste činjenica da se predsednik Milatović pomalo zanio u vraćanju ovih zakona, pa je tako „vratio“ zakone koji mu nisu ni dostavljeni od strane predsednika Skupštine Andrije Mandića.

“Bilo kako bilo, za razliku od Milatovića, parlamentarna većina će omogućiti da minimalne plate od 1. oktobra budu 600 evra za srednjoškolce, odnosno 800 evra za visokoškolce”, zaključio je Đurović.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1695362/27120/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading