PUTIN SPREMA "LETEĆI ČERNOBILJ" Testiranje kod granica NATO države, strahuje se od jedne stvari
Foto: Alo/Foto: Alo!/ilustracija

Snažni tragovi radioaktivnosti zabeleženi su duž granice Norveške sa Rusijom, a Kremlj kaže da je „potpuno spreman“ da testira nuklearne bombe po prvi put od Hladnog rata.

Dvoje američkih istraživača kažu da su identifikovali verovatno mesto raspoređivanja ruskog “burevestnika 9M370”, koji se naziva i “leteći Černobilj”, novog krstarećeg projektila koje može da nosi nuklearnu bojevu glavu, za koji je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je “nepobediv”, objavio je Rojters.

Uz pomoć satelitskih snimaka “Planet labsa”, dva istraživača su identifikovala projekt izgradnje u blizini skladišta nuklearnih bojevih glava, poznatog pod dva imena – Vologda-20 i Čebsara – kao potencijalno mesto za postavljanje novog projektila.

Objekat se, kako navodi Rojters, nalazi na 475 km severno od Moskve.

Prema informacijama iz norveških vlasti, nivoi radijacije na granici sa Rusijom su „očigledno“ iznad normalnih vrednosti, ali uzrok naglog skoka ostaje nejasan. Strahuje se da bi to moglo biti povezano sa poligonom Pankovo, gde se vrše testiranja “burevestnika”, krstareće rakete sa nuklearnim pogonom.

Putin je rekao da ovo oružje – koje je NATO nazvao “SSC-X-9 skajfol” – ima skoro neograničeni domet i da može da izbegne američku protivraketnu odbranu. Ali, neki zapadni stručnjaci osporavaju vrednosti “burevestnika”.

Ovo eksperimentalno oružje se smatra opasnim zbog svoje sposobnosti da ostane u vazduhu danima ili čak nedeljama, testirajući slabosti zapadne protivraketne odbrane.

Norveška Uprava za radijaciju i nuklearnu bezbednost (DSA) potvrdila je da su izmerene vrednosti iznad normale, ali i dalje „veoma niske“ i da nisu opasne ni po ljude, ni po okolinu. Sajt Barenc obzerver navodi da bi za skok koncentracije cezijum-137 na području norveško-ruske granice mogao da postoji i drugi razlog.

“Ti nivoi su očigledno viši od normalnih, ali ne predstavljaju rizik po ljude il okolinu”, rekao je Bredo Meler iz jedinice za pripremu za vanredne situacije DSA u Svanhovdu.

Barenc obzerver je naglasio da je poslednjih nedelja bilo aktivnosti na poligonu za testiranje “burevestnika” koje su Rusi obavljali u najvećoj tajnosti.

Navodi se da je tokom ovog leta viđeno više teretnih brodova i plovila specijalne namene u vodama blizu Pankova, a u poslednjih nekoliko sedmica dva velika transportna aviona Il-76 „Rosatoma“ su periodično registrovana na aerodromu Rogačevo u Novoj zemlji.

Za njih se veruje da su povezani sa testiranjem „letećeg Černobilja“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading