ujedinjene nacije
Foto: Alo/Profimedia

 Usvajanje ovog dokumenta u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku tokom Generalne skupštine UN omogućiće veću međunarodnu saradnju za zajedničku budućnost, objavljeno je na sajtu UN. Pakt za budućnost, kako se navodi, fokusira se na pet širokih oblasti, a to su održivi razvoj, međunarodni mir i bezbednost, nauka i tehnologija, mladi i buduće generacije i transformacije globalnog upravljanja, što je ključni element jer multilateralne finansijske institucije, pa čak i same UN, nisu u stanju da pronađu rešenja za probleme 21. veka.

Usvajanjem Pakta za budućnost, države članice UN su se, između ostalog, obavezale da će ubrzati postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG) i Pariskog klimatskog sporazuma, dva značajna sporazuma iz 2015. godine, da će slušati mlade ljude i uključiti ih u donošenje odluka na nacionalnom i globalnom nivou. Takođe, obavezale su se da će graditi jača partnerstva sa civilnim društvom, privatnim sektorom, lokalnim i regionalnim vlastima i drugim akterima, da će udvostručiti napore za izgradnju i održanje mirnih, inkluzivnih i pravednih društava i rešavanje osnovnih uzroka sukoba. Članice UN obavezale su se i da će zaštititi sve civile u oružanim sukobima, kao i da će ubrzati sprovođenje obaveza o ženama, miru i bezbednosti. Zemlje su se obavezale da će promovosati međunarodnu stabilnost, mir i bezbednost, kao i da će se konflikti i krize rešavati mirnim sredstvima. Takođe će biti posvećene osiguranju miroljubivih, inkluzivnih i pravednih društava, tako što će se rešavati problemi nejednakosti u i među državama, kao i posebne potrebe zemalja u razvoju, kao i ljudi u teškim situacijama. Među ključnim principima koji se navode u Paktu za budućnost su da održavanje međunarodnog mira i bezbednosti i puno poštovanje međunarodnog prava mora da se promoviše u skladu sa ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija.

Moraju se poštovati, štititi i promovisati poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve, uključujući građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava, što uključuje i pravo na razvoj, bez razlike ili bilo koje vrste diskriminacije, navedeno je u dokumentu. Takođe, mora se obezbediti prilika za buduće generacije da napreduju u prosperitetu i ostvare održivi razvoj, uključujući eliminisanje siromaštva i gladi, nejednakosti i nepravde, i priznavanje posebnih izazova sa kojima se suočavaju najugroženije zemlje, kaže se, između ostalog, u dokumentu. Kako prenosi RIA Novosti, Rusija se ogradila od konsenzusa o dokumentu zbog neprihvatanja amandmana o nemešanju u unutrašnje stvari drugih država. Pored Rusije, taj amandman su podržale i Belorusija, Severna Koreja, Iran, Nikaragva, Sudan i Sirija. U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujoku danas je počeo dvodnevni Samit o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, koji je uvod u generalnu debatu sednice.

Tanjug

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading