Vladimir Putin
Foto: Alo/Alo Iustracija

Kako navodi Tajms, te tačke su: bezbednosne garancije za Ukrajinu od strane Zapada, „slične paktu o međusobnoj odbrani prilikom ulaska u NATO“, nastavak operacija ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti, zahtev za „specifičnim“ savremenim oružjem i međunarodnu finansijsku pomoć, prenosi „Tajms“.

Zelenski je ranije izjavio da „plan pobede“ ima pet tačaka: „četiri su ono što nam je potrebno, a peta je posle rata“.

Prema navodima „Tajmsa“, Bajden verovatno neće objaviti ukidanje ograničenja za korišćenje zapadnog dalekometnog oružja za napade na Rusiju nakon sastanka sa Zelenskim, uključujući i britanske rakete "storm šedou" koje sadrže američke komponente. Ovu odluku treba da donesu SAD i Velika Britanija, kaže diplomata iz treće NATO zemlje, ističući da „nivo pretnje od strane Rusa i [predsednika Rusije Vladimira] Putina nikada nije bio veći“.

- Glavni problem je što ne znamo gde se zapravo nalaze crvene linije - rekao je sagovornik „Tajmsa“.

Prethodno je „Tajms“ pisao da London i Vašington mogu tajno dozvoliti Ukrajini da izvede napade na rusku teritoriju koristeći rakete "storm šedou". Prema navodima lista, odluka bi mogla biti zadržana u tajnosti do prvog lansiranja.

Prema rečima zapadnog diplomate koji je učestvovao u diskusijama, ishod zavisi i od toga ko će pobediti na predsedničkim izborima u SAD u novembru. On je naveo da bi to moglo uticati na stav Moskve prema početku pregovora, ako ruske vlasti zaključe da Vašington nastavlja podršku Kijevu.

Još jedan NATO diplomata je priznao da bi bilo koji pregovori za Ukrajinu bili „veoma složeni i bolni“, ali je naglasio da bi zamrzavanje konflikta i odbijanje Kijevu da se priključi vojnim savezima „bilo katastrofalno rešenje“.

- To svakako ne može biti osnova za pregovore - naveo je sagovornik lista.

„Tajms“ piše da deo „plana pobede“ o bezbednosnim garancijama može značiti da Ukrajina ne može biti primljena u NATO i druge saveze delimično zbog neslaganja među saveznicima. Ranije je „Blumberg“ izvestio o podelama među zapadnim saveznicima Kijeva oko pregovora: jedni su za njih, zbog straha od eskalacije Moskve u slučaju ukidanja ograničenja za napade dalekometnim oružjem na Rusiju, dok drugi podržavaju povećanje vojne pomoći Kijevu i protive se preranom početku pregovora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading