"PUTIN U STRAHU" Prodiru u Rusiju (VIDEO)
Foto: AP/Foto: AP/Alexei Druzhinin

Govoreći za ABC Njuz, Zelenski je rekao da je operacija razotkrila ozbiljne slabosti u rukovodstvu Kremlja i njegovoj sposobnosti da zaštiti svoj narod.

"Istina je. Mnogo se plaši", rekao je on i dodao: "Zašto? Zato što su njegovi ljudi videli da on ne može da brani... svu svoju teritoriju."

Ukrajina je započela svoj prekogranični upad u rusku Kursku oblast početkom avgusta, tvrdeći da je zauzela oko 100 naselja i preko 1.300 kvadratnih kilometara.

Izgledalo je da je Rusija bila iznenađena napadom, koji je omogućio ukrajinskim snagama da brzo pređu granicu i krenu duboko u rusku teritoriju.

 

 

Prema zaplenjenim dokumentima, ruski komandanti su upozoravali da bi do potencijalnog prekograničnog prodora moglo doći još u januaru 2024. godine, ali je malo toga preduzeto.

Intervju za dobro jutro, Amerika sa Zelenskim i prvom damom Olenom Zelenskom dolazi dok se svetski lideri sastaju u Njujorku na 79. Generalnoj skupštini UN.

Zelenski, koji je stigao u SAD 22. septembra, koristi priliku da zastupa svoj "plan pobede" i drugi ukrajinski globalni mirovni samit.

Očekuje se da će Bajdenu predstaviti plan pobede u Beloj kući 26. septembra. Takođe planira da o tome razgovara sa predsedničkim kandidatima Donaldom Trampom i Kamalom Haris.

U intervjuu, Zelenski je rekao da plan ima za cilj postizanje "jačanja Ukrajine".

"Zato tražimo od naših prijatelja, naših saveznika da nas ojačaju. To je veoma važno", rekao je on i dodao: "Mislim da smo bliže miru nego što mislimo".

"Bliže smo kraju rata. Samo moramo da budemo veoma jaki, veoma jaki."

Zelenski se 23. septembra sastao sa dvopartijskom delegacijom američkog Kongresa 23. septembra, uključujući senatore Bena Kardina, Dena Salivana, Krisa Marfija i kongresmena Gregorija Miksa, kako bi izrazio zahvalnost za njihovu kritičku podršku Ukrajini.

On ih je obavestio o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u Ukrajini i izazovima koji se očekuju sledeće godine.

Zelenski je rekao da "odlučna akcija sada može ubrzati pravedan završetak rata", dodajući da ukrajinski plan pobede ima za cilj da donese mir.

"Američko rukovodstvo igra ključnu ulogu u odbrani slobode širom sveta", napisao je Zelenski na X, zahvalivši Kongresu na njegovoj nepokolebljivoj posvećenosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading