ZAPAD ĆE SE OBRATITI DIREKTNO PUTINU?! Da li ovo znači KRAJ?
Foto: Alo ilustracija

Zapadni zvaničnici razgovaraju o mogućnosti da se direktno obrate Putinu uoči sastanka Grupe 20 u Brazilu koji je zakazan za novembar, navodi "Blumberg".

Izvor upoznat sa razgovorima Zelenskog sa stranim liderima, rekla je da u tzv. "planu pobede" nema iznenađenja, dok je drugi zvaničnik plan opisao kao "listu želja". Sumorna procena plana naglašava sve dublji pesimizam među saveznicima, dodaje se u članku.

Saveznici takođe strahuju od slabljenja podrške Ukrajini u slučaju povratka bivšeg predsednika SAD Donald Trampa u Belu kuću.

Pojedini saveznici sugerišu da je vreme za direktno kontaktiranje sa predsednikom Vladimirom Putinom, bilo da to učini Zelenski ili neko od lidera drugih zemalja, rekli su sagovornici "Blumberga".

Zapadne države takođe brinu za sopstvenu bezbednost dok "Rusija nastavlja sa proizvodnjom oružja koje bi moglo da utiče i na situaciju i van Ukrajine".

Lider kijevskog režima Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz da misli da je kraj ukrajinskog sukoba bliži nego što mnogi misle, nakon čega je ponovo zatražio od saveznika da ojačaju ukrajinsku armiju. 

"'Plan pobede' je jačanje Ukrajine. Zato tražimo od naših prijatelja, saveznika da nas ojačaju. To je veoma bitno", rekao je Zelenski koji je doputovao u Njujork zbog Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali i kako bi razgovarao sa američkim zvaničnicima o tzv. mirovnom planu.

Saveznici takođe razgovaraju o mogućnosti da se direktno obrate Putinu uoči sastanka Grupe 20 u Brazilu koji je zakazan za novembar, rekao je zvaničnik.

Zapadni lideri su stavili do znanja da nisu voljni da dalje ispunjavaju ukrajinske zahteve zahteva za još sofisticiranijim oružjem. Američki zvaničnici su, dodaje "Blumberg", nastojali da uguše nade da će odobriti zahtev Kijeva da upotrebi američke rakete dugog dometa za gađanje ciljeva duboko na ruskoj teritoriji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući reči Zelenskog, istakao je da je Moskva svesna suštine kijevskog režima, da nastavlja Specijalnu vojnu operaciju i da će ostvariti sve svoje ciljeve.

(Alo/RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading