PUTIN SE POVLAČI POSLE 25 GODINA NA VLASTI?! Vladimir Solovjov šokirao svet
Foto: EPA/EPA


Popularni ruski TV voditelj Vladimir Solovjov izazvao je pažnju kada je tokom emisije izneo stav da je "ostavka neophodna" i nagovestio kraj "katastrofalne" 25-godišnje vladavine Vladimira Putina u Rusiji. Solovjov je istakao da je potrebno "imenovati one koji razumeju kako to efikasno, brzo i jasno sprovesti", te da je, ako je to potrebno, "neophodna ostavka Vrhovnog komandanta". Iako nije jasno da li je Solovjov referisao na Putinovu ostavku ili na vojne zvaničnike na granici, njegovi gosti, uključujući i člana Državne dume Andreja Guruljova, delovali su nelagodno u trenutku njegovih komentara.

Vladimir Putin vlada Rusijom od 1999. godine, postavši tako najduže vladajući ruski lider od vremena Josifa Staljina. Njegova politička karijera odražava odlike megalomanskog tiranina: autoritarnu kontrolu nad Rusijom, surovu represiju nad disidentima, manipulaciju - čak i sopstvenih građana - i ambicioznu žeđ za moći. Nakon prvih osam godina kao predsednik Rusije, Putin je postao premijer, samo da bi izbegao kršenje ograničenja od dva uzastopna mandata u Kremlju. Međutim, vratio se na mesto predsednika 2012. godine nakon izbora obeleženih navodnim prevarama i protestima - i od tada obavlja tu funkciju. Tokom njegove vladavine, putem propagande je projektovao lažnu sliku Rusije kao svetske supersile svojim građanima. Iskoristio je apsolutnu moć, navodno ubio dug spisak kritičara i vodio rat protiv zapadne ideje demokratije.

Stručnjaci strahuju da će Putin, koji će na kraju svog trenutnog predsedničkog mandata navršiti 77 godina, grčevito držati vlast i težiti da vlada Rusijom koliko god bude moguće. Prošle godine, tiranin je promenio zakon u Rusiji kako bi mu dozvolio da ostane predsednik do 2036. godine u očajničkom pokušaju da se što duže održi na vlasti. Razlog zbog kojeg neće lako odustati od trona leži u istoriji Sovjetskog Saveza.

Keir Giles, stručnjak za Rusiju u Chatham House-u, izjavio je za The Sun: "Ne vidim razlog da pretpostavljamo da će u nekom trenutku smatrati da je previše star da se drži vlasti i da je mora predati, jer to je tradicionalno. Kroz rusku istoriju, odluke poput te su bile fatalne, a izuzeci od pravila su pod veoma specifičnim okolnostima, kao kada je Jeljcin predao vlast Putinu uz garancije da neće biti gonjen za bilo šta nakon toga."

(Alo/The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading