Požutelo more u Hrvatskoj
Foto: Alo/Printscreen/Društvene mreže

Riba je napala ribara kada ju je upucao iz podvodne puške. On je hitno prevezen u šibensku bolnicu i nije životno ugrožen. Kasnije je zbog povreda glave prevezen u bolnicu na području Splita.

- Ovo je veoma bizarno da se to desilo. Prvi put čujemo da je napala podvodnog ribolovca. Redovno idem na podvodni ribolov i nikada nisam doživeo tako nešto, niti čuo da je riba nekoga napala – priča nam jedan podvodni ribolovac.

Policijska uprava Šibensko-kninske županije potvrdila je napad ribe. Naime, u ovom slučaju reagovala je pomorska policija koja je izašla na teren i pomogla u transportu ribara u bolnicu.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, ribar nije životno ugrožen. Nakon što je ustrelio ribu, ona ga je napala udarivši ga nekoliko puta u masku. Usled lomljenja delova maske zadobio je povrede i prevezen je u bolnicu – ističu u toj policijskoj upravi.

Riba nije ugrizla ronioca.

Morski biolog Petar Kružić kaže da nije čudno što je barakuda napala podvodnog ribolovca koji je u nju pucao iz podvodne puške. Riba je, kaže, pokušala da se odbrani.

- Nije neobično jer je ribar pucao iz puške. Svaka riba će pokušati da se odbrani i normalno je da to učini kolovac ili barakuda. To je riba koja ima veoma jake zube i vilicu koja služi za lov na drugi plen. Može te povrediti ako je napadneš. Ali ono što sigurno znamo jeste da vas neće napasti iz vedra neba, možda samo ako čuvaju mlade. To se dogodilo u tropima. Međutim, već se dešavalo da ova riba povredi ljude kada su je uhvatili na udicu i skinuli. Ima široke zube i može da ujede. Ovo može biti opasno ako se riba na pogrešan način skine sa udice - objašnjava ovaj morski biolog.

Kaže da je lično plivao među ovim ribama u Velikom jezeru na Mljetu koje su bile u jatu i da su plivale uz njega i da ih je čak mogao izmjeriti. Nisu pokazivali nikakvu agresivnost.

- Bili su radoznali, ali kada su videli da za njih nema hrane, krenuli su dalje. Ista stvar će vam se desiti ako lovite jegulje. Jednom je ugrizao ribara koji ga je uhvatio puškom za but. Treba biti oprezan pri pecanju ove vrste ribe – ističe ovaj stručnjak.

Inače, napadi ove ribe su veoma retki, ističe Kružić. Ima veoma oštre zube za lov na hranu, odnosno druge ribe. U tropskim morima barakuda je velika, duga više od dva metra, a jadranska dostiže metar i po. Takva riba teži samo nekoliko kilograma, ali ima jake mišiće. Njegovo meso je delikates, sličan palamidi i skuši. To je retka riba u Sredozemnom moru i voli topla mora.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading