Sergej Lavrov
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na 79. zasedanju Generalne skupštine UN govorio o beskorisnosti vojnih akcija protiv Rusije, ističući njen status nuklearne sile. On je takođe pozvao zemlje koje predlažu mirovne inicijative za rešavanje sukoba u Ukrajini da uzmu u obzir osnovne uzroke krize.

Zapadna samoubilačka avantura

Sergej Lavrov je izrazio mišljenje da London i Vašington nameštaju Evropu za sukob sa Moskvom, koji je opisao kao „samoubilačku avanturu“. Lavrov je napomenuo da postoji zadatak da se strateški porazi Rusija, upoređujući sadašnje namere sa tajno razvijenim planom „Nezamislivo“ iz maja 1945. godine, čiji je cilj bio uništenje Sovjetskog Saveza.

Ministar je napomenuo da, za razliku od prošlosti, savremene anglosaksonske strategije ne kriju svoje namere i, iako trenutno računaju da će pobediti Rusiju uz pomoć kijevskog režima, koji je nazvao neonacističkim i nelegitimnim, pripremaju se i Evrope za učešće u ovom sukobu.

Istraga Severnih tokova

Šef ruskog ministarstva spoljnih poslova je istakao potrebu da Sekretarijat UN učestvuje u istrazi incidenata poput sabotaže gasovoda Severni tok i događaja u Buči. Lavrov je izneo mišljenje da Amerikanci pokušavaju da negiraju svoju umešanost u incidente i sakriju činjenice, slično kao što su uradili u slučaju Severnog toka.

SAMOUBILAČKA AVANTURA ZAPADA

Foto: AP

 

On je takođe optužio Zapad da pokušava da sakrije istinu o raznim zločinima, uključujući bučansku provokaciju i trovanje ruskih građana. Lavrov je ukazao na dužnost Sekretarijata UN da deluje nepristrasno i izbegava da podržava interese pojedinih zemalja, prema članu 100 Povelje UN, posebno u situacijama koje utiču na globalnu bezbednost.

Pretnje od NATO-a

Lavrov je izrazio zabrinutost zbog delovanja NATO-a, koje su, prema njegovom mišljenju, usmerene na jačanje njegovih pozicija na Kavkazu, u centralnoj Aziji i u azijsko-pacifičkom regionu, što stvara pretnje po bezbednost Rusije.

On je istakao da se alijansa širila u protekle tri decenije, stvarajući direktne pretnje po bezbednost Rusije i podriva bezbednosnu arhitekturu u azijsko-pacifičkom regionu. Ministar spoljnih poslova je takođe napomenuo da Zapad optužuje ne samo Rusiju, već i Kinu, Belorusiju, Severnu Koreju i Iran da stvaraju pretnje njenoj dominaciji.

Podrivanje poverenja u UN

Lavrov je kritikovao Sekretarijat UN zbog promovisanja zapadnih narativa i podrivanja poverenja u organizaciju. On je rekao da, ako generalni sekretar poziva na resetovanje globalne saradnje, Sekretarijat treba da promoviše ujedinjenje i nudi kompromise, a ne da opravdava narative koji idu u korist Zapadu.

Prema njegovim rečima, da bi se inspirisao novi život u UN, potrebno je vratiti poverenje po principu suverene ravnopravnosti svih država. Diplomata je takođe pomenuo akcije Zapada da stvori formate koje on kontroliše za rešavanje važnih pitanja, kao što su upravljanje internetom i pravni okvir za korišćenje tehnologija veštačke inteligencije, koji podriva poverenje i zaobilazi UN.

Zgrada UN

Foto:AP

 

On je izrazio zahvalnost partnerima na njihovim naporima da unaprede inicijative za posredovanje u Ukrajini i istakao konstruktivan pristup u suprotnosti sa „formulom mira“ Zelenskog.

Izraelski napadi na Liban

Ministar spoljnih poslova Rusije pozvao je na hitan prekid ubijanja Palestinaca koji su gađani američkim oružjem. Lavrov je osudio terorističke napade koje su Izraelci pretrpeli prošle godine, ali je izrazio ogorčenje što je tragedija iskorišćena za masovno kolektivno kažnjavanje Palestinaca, što je dovelo do humanitarne katastrofe.

On se takođe osvrnuo na navodna saznanja SAD o pripremama Izraela za mobilni napad u Libanu, ukazujući na potrebu da se razgovara o brojnim medijskim izveštajima koji to svedoče.

On je naglasio važnost istrage o nedavnom napadu na Liban, opisujući ga kao brutalnu upotrebu terorističkih metoda za postizanje političkih ciljeva i transformaciju civilne tehnologije u smrtonosno oružje.

(URA)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading