Susret ruskog i američkog aviona
Foto: Printscreen/Printscreen

Video snimak susreta dolazi nakon niza ruskih upada u zonu protivvazdušne odbrane Aljaske odmah izvan suverenog vazdušnog prostora SAD, preneo je AP.

NORAD i jedan od američkih senatora Aljaske osudili su susret aviona.

"Ponašanje ruskog Su-35 nije bilo bezbedno, bilo je neprofesionalno i ugrozilo je sve", rekao je general Gregori Gijo, komandant NORAD i Severne komande SAD.

Senator Dan Salivan, republikanski član Komiteta za oružane snage Senata SAD, rekao je da je prolaz ruskog aviona još jedan razlog za jačanje američkog vojnog prisustva na Aljasci i na Arktiku.

Taj prolaz dolazi samo nekoliko nedelja nakon što su osam ruskih vojnih aviona i četiri njegova mornarička broda, uključujući dve podmornice, došli blizu Aljaske dok su Kina i Rusija izvodile zajedničke vežbe.

Nijedan od aviona nije probio vazdušni prostor SAD. Međutim, oko 130 američkih vojnika je poslato zajedno sa mobilnim raketnim bacačima na ostrvo Šemija, oko 1.930 kilometara jugozapadno od Enkoridža.

U julu su ruski i kineski bombarderi prvi put leteli zajedno u međunarodnom vazdušnom prostoru kod Aljaske, što je znak saradnje za koju je ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao da je izazvao zabrinutost.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Zanzylilla

01.10.2024 09:06

Otkude Aljaska američka, pa istekao zakup, moraće da ponovo plate kiriju